Nya ammunitionsregler

De omarbetade reglerna för förvaring av ammunition i hemmet görs om så att de ska tillfredsställa jägarna. Räddningsverket har lyssnat på jägarnas protester och kommer i slutet av november med nya regler.

  Räddningsverket bestämde tidigare i år att  jägare och skyttar endast skulle få förvara två kilo krut i hemmet.
Jägarna protesterade med motiveringen att det inte är tillräckligt för exempelvis en familj med flera jägare. Svenska Jägareförbundet och Jägarnas Riksförbund har skickat in ett gemensamt förslag. De vill att 15 kilo netto ska får förvaras i bostaden. Av det är 10 kilo krut i patroner och 5 kilo svartkrut för handladdning.
Norma, som tillverkar finkalibrig ammunition, har enligt Räddningsverket föreslagit att 60 kilo netto ska få förvaras i hemmet. Inga fler förslag har kommit in till Räddningsverket före stoppdatum sista september.
Exakt hur mycket krut som ska få förvaras i hemmet är ännu hemligt, men enligt räddningsverkets talesman kommer jägarna att vara nöjda med beslutet.

AKTUELLT

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser