Ny viltvårdsmyndighet att vänta

Stockholm (JJ) Miljö- och jordbruksutskottet förslår till riksdagen att en ny viltvårdsmyndighet skapas. Den nya regeringen slopade detta förslag men genom en motion kom frågan åter upp på agandan och nu ställer sig Alliansens och Sverigedemokraternas representanter i utskottet bakom förslaget, vilket kan fälla Regeringen.

Förslaget om en ny viltvårdsmyndighet initierades av den förra Alliansregeringen som tillsatte en jaktlagsutredning. Den utredningen lades ner av den nytillsatta Regeringen i februari när den nästan var färdig. Därmed gick planerna på både en ny myndighet samt förslag på lösning av fjälljakten och andra heta jaktfrågor om intet.

Genom motioner kom dock frågorna åter på tapeten och nu har miljö- och jordbruksutskottet lämnat sitt betänkande.

– Alla partier utom Socialdemokraterna och Miljöpartiet har bifallit förslaget om att upprätta en viltvårdsmyndighet samt genomföra delar av den nedlagda jaktlagsutredningen som bland annat berör fjälljakten. De partier som reserverade sig angav inte ens några argument till varför de inte anser att vårt förslag är bra, säger Eskil Erlandsson, Centerpartiet.

Den 26 mars kommer Riksdagen behandla förslaget och omröstning ske. Råder det då fortfarande enighet mellan Alliansen och Sverigedemokraterna kommer en ny Viltvårdsmyndighet att införas. En myndighet som kommer ta över ansvaret för jaktfrågor som tidigare handlagts av Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen, Jordbruksverket och Havs- och vattenmyndigheten.

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser