Ny vargflytt i Sverige kan bli aktuellt

Sedan 2011 har vargar flyttats sex gånger i Sverige. Nu kan det åter bli aktuellt. DNA-analys visar nämligen att tre invandrade vargar med finsk-ryskt DNA har rört sig i renskötselområden i Norrbottens län nu under hösten.

Naturvårdsverket utesluter inte vargflytt, men något beslut är inte taget. Foto: Gettyimages

Varg inom renskötselområden är problematiskt. Den senaste månaden har konfliktsituationen i Jämtlands län lett till flera fällda vargar vid skyddsjaktsinsatser.

Samebyar i Norrbotten upplever nu liknande problem eftersom flera vargar med finsk-ryskt ursprung vandrat in i länet.

– Man har hägnat in renar men den lösningen är inte bra i längden, eftersom renen inte är skapt för att röra sig inom så pass begränsade utrymmen. Det finns en ökad risk både för sjukdomar och parasiter, dessutom innebär det ökade kostnader och resurser för samebyarna, säger Hanna Dittrich Söderman, rovdjurshandläggare på Naturvårdsverket.

En eller två vargar

Enligt Hanna Dittrich Söderman förbereder sig Naturvårdsverket nu och ser över möjligheten av att flytta en eller två av de vargar som konstaterats i länet.

– Det är dåliga spårförhållanden så vi vet inte exakt var vargarna befinner sig just nu. Men vi vill ändå vara ordentligt förberedda om det uppstår en ohållbar situation.

Tidigare i höstas flyttades en varg i Norge som uppehållit sig i ett område utanför den norska vargzonen. Efter flytten har den nu vandrat tillbaka till samma område som den flyttades ifrån.

Vad tänker ni om detta?

– Vi har ju naturligtvis bevakat den norska flytten och jag vill poängtera att vi inte tagit några beslut än. Vi vill bara vara förberedda eftersom det nu finns tidsmässigt utrymme.

Hanna Dittrich Söderman säger att Naturvårdsverkets enda uppgift är att genomföra den politik som Regeringen fastställt. I detta fall handlar det både om att minimera problemen för renskötseln men också säkerställa att den Svenska vargstammen har gynnsam bevarandestatus.

– Kan en invandrad varg med finsk-ryska gener bidra till att vi minskar inaveln i vargstammen behöver vi inte ha lika många vargar för att nå kraven på gynnsam bevarandestatus, säger hon.

Innan en eventuell flytt av en eller två vargar kan bli aktuell måste Naturvårdsverket först säkerställa att de inte bär på någon smitta som exempelvis rabies.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Polisen: Vikbar kolv är okej, men…

När Olle Lund från Örebro ansökte om licens på en Ruger RPR fick han först avslag på grund av den vikbara kolven, men förvaltningsrätten godkände den. Nu hävdar polisen att det är den vikbara kolven i kombination med pistolgrepp som inte är tillåten.

Utrotningshotade uttern har gjort stark come back

På 1980-talet var uttern på väg att försvinna helt i Sverige. Nu är den tillbaka och fler och fler svenskar gör observationer – bland annat Ingemar Selander, som hittade en trafikdödad utter utanför Umeå häromdagen.

DEBATT: ”Som att bita sig själv i svansen”

Det kan inte ses som något annat än en ren och skär maktdemonstration för att tysta inte bara den enskilde medlemmen utan även alla andra medlemmar, som eventuellt skulle kunna tänka sig att kritisera organisationen. Det skriver professor Eva Schömer i ett svar i debatten mellan henne och Svenska Kennelklubben, SKK.

Inviger modern skjutbiograf

Hulukvarn Arena utanför Jönköping fortsätter att utveckla sin verksamhet och inviger till helgen en egen skjutbiograf. Enligt Christian Larsson, vd för företaget, blir det Sveriges modernaste skjutbiograf.

Debatt: Osäkert om illegal jakt på varg

Att sprida felaktiga eller dåligt underbyggda uppgifter får mycket negativa konsekvenser med urholkat förtroende för myndigheter, rättsväsende och forskningsverksamhet, samtidigt som jakten på förmodade "förövare" leder till rättsövergrepp. Det skriver Gert Ragnarsson om den illegala vargjakten i den här debattartikeln.
ANNONS ▼

Annonser