Annons
Ny vargflytt i Sverige kan bli aktuellt | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan
Naturvårdsverket utesluter inte vargflytt, men något beslut är inte taget. Foto: Gettyimages
Ny vargflytt i Sverige kan bli aktuellt
Sedan 2011 har vargar flyttats sex gånger i Sverige. Nu kan det åter bli aktuellt. DNA-analys visar nämligen att tre invandrade vargar med finsk-ryskt DNA har rört sig i renskötselområden i Norrbottens län nu under hösten.
Varg inom renskötselområden är problematiskt. Den senaste månaden har konfliktsituationen i Jämtlands län lett till flera fällda vargar vid skyddsjaktsinsatser. Samebyar i Norrbotten upplever nu liknande problem eftersom flera vargar med finsk-ryskt ursprung vandrat in i länet. – Man har hägnat in renar men den lösningen är inte bra i längden, eftersom renen inte är skapt för att röra sig inom så pass begränsade utrymmen. Det finns en ökad risk både för sjukdomar och parasiter, dessutom innebär det ökade kostnader och resurser för samebyarna, säger Hanna Dittrich Söderman, rovdjurshandläggare på Naturvårdsverket.

En eller två vargar

Enligt Hanna Dittrich Söderman förbereder sig Naturvårdsverket nu och ser över möjligheten av att flytta en eller två av de vargar som konstaterats i länet. – Det är dåliga spårförhållanden så vi vet inte exakt var vargarna befinner sig just nu. Men vi vill ändå vara ordentligt förberedda om det uppstår en ohållbar situation. Tidigare i höstas flyttades en varg i Norge som uppehållit sig i ett område utanför den norska vargzonen. Efter flytten har den nu vandrat tillbaka till samma område som den flyttades ifrån. Vad tänker ni om detta? – Vi har ju naturligtvis bevakat den norska flytten och jag vill poängtera att vi inte tagit några beslut än. Vi vill bara vara förberedda eftersom det nu finns tidsmässigt utrymme. Hanna Dittrich Söderman säger att Naturvårdsverkets enda uppgift är att genomföra den politik som Regeringen fastställt. I detta fall handlar det både om att minimera problemen för renskötseln men också säkerställa att den Svenska vargstammen har gynnsam bevarandestatus. – Kan en invandrad varg med finsk-ryska gener bidra till att vi minskar inaveln i vargstammen behöver vi inte ha lika många vargar för att nå kraven på gynnsam bevarandestatus, säger hon. Innan en eventuell flytt av en eller två vargar kan bli aktuell måste Naturvårdsverket först säkerställa att de inte bär på någon smitta som exempelvis rabies.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!