Ny vargattack i Avesta

Avesta (JJ) Tio får har dödats av varg vid ett angrepp i Avesta kommun i södra Dalarna.

Gåsmyrenvargarna har slagit till igen. Bild: Hitta.se och Gettyimages

Attacken upptäcktes på tisdagsmorgonen i Nyhyttan i närheten av Knallasbenning. Tio av elva får som djurägaren hade utsläppta hittades döda.

– Vi drog upp en som levde, ur bäcken, berättar Bert Eriksson, besiktningsman på länsstyrelsen i Dalarna.

I juni i fjol dödades 21 får i en vargattack på samma gård. Området ligger inom det så kallade Gåsmyrenreviret och i november dödades fem får på en annan gård i närheten.

Akutstängsel

Vargarna i reviret etablerade sig för ett par år sedan. Djurägaren som drabbats i den senaste attacken har ytterligare cirka 150 får i ladugården och de väntar på att få komma ut.

– Vi ska dit i morgon och sätta upp akutstängsel. Grannen har 50 djur som ska släppas ut, så vi ska sätta upp akutstängsel där också, berättar Bert Eriksson.

Det är hittills inte konstaterat några valpar i Gåsmyrenreviret.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.

Låst läge om drivande hundar i norsk vargjakt

Bevarandeföreningarna i Norge verkar inte få något gehör från regeringen i kravet på att stoppa användningen av drivande hund vid skyddsjakt på varg. Regeringen ställer sig också kallsinnig till kravet från jägare och djurägare, att drivande hund ska få användas även i licensjakten på varg.

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.
ANNONS ▼