Ny varg i Västerbotten

Ännu en varg har kunnat positioneras via en GPS-sändare. Det är en 13-månader gammal varghanne från Södra Norge som befinner sig utanför Åsele.

– Vi fick information om vargen från Skandinaviska Vargforskningsprojektet, men tyvärr fungerar radiosändaren inte särskilt bra. Den skickar över positioner bara då och då, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig vid Länsstyrelsen i Västerbotten.
Den senaste positionen togs vid sjutiden på morgonen den 14 juni ca en halvmil norr om Trehörningen i Åsele kommun. Vargen är en hanne på 13 månader som är ute på långvandring för att hitta en partner och ett eget revir. Den är på väg norrut och pejlades i mitten av maj i höjd med Sundsvall. Vargen kommer från Kynna-reviret i södra Norge. Det ligger intill Rotna-reviret varifrån Bullmarksvargen kommer.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Annonser