Ny vapenlagstiftning

Stockholm (JJ) Den första juli får vi återigen en ny vapenlagstiftning. En av målsättningarna är att försvåra handeln med illegala vapen.

Varje år beslagtas cirka 1 400 vapen av polisen. Det finns många olika anledningar till dessa beslag. En del vapen stjäls och säljs vidare, andra vapen misstänker polisen vandrar vidare från oseriösa vapenhandlare som säljer ”skrotade” vapen till kriminella.
Från och med den första juli får tullen ett större ansvar att kontrollera alla vapen som tas in och ut ur landet av vapenhandlare. Som tidigare får jägare endast ha sex jaktvapen. Nu begränsas även antalet tävlingsvapen.
Totalt får en jägare och skytt ha tio tävlingsvapen och tio pistoler eller revolvrar. För varje vapen krävs synnerliga skäl för att få licens och kraven ökar varje ytterligare vapen.

Senildementa anmäls
Från den första juli har polisen ensamrätt på att skrota vapen. Den nya lagen innebär även att läkare får en utökad skyldighet att rapportera patienter som av medicinska skäl är olämpliga som vapeninnehavare. Den  nya lagen omfattar även patienter som drabbats av senildemens. Polisen blir även skyldiga att underrätta försvaret om hemvärnsmän som bedöms vara olämpliga att inneha vapen.
 Nytt är även att vapenhandlarregistret inte längre ska vara sekretessbelagt vilket innebär att säljare kan kontrollera att det är en vapenhandlare som är köpare. Polisen för även utökade rättigheter att genomsöka fordon i jakt på vapen.
Den första januari 2007 införs registreringsplikt för den som säljer soft air guns. Säljaren måste anmäla försäljning till polisen samt föra anteckningar över vilka som köpt.

AKTUELLT

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Klövvilts-SM för beaglarna blev en succé

Ödeshög (JJ) Alla deltagande beaglar gick till pris och nio av elva startande hundar genomförde dubbla prisdrev. I går genomförde Svenska Beagleklubben för första gången någonsin klövvilts-SM, och det blev verkligen den succé klubben hoppats på.

Krönika: TV:s I rovdjurens spår – ”riktig göggelmögga”

Fagersta (JJ) Hos Sveriges Television ska medarbetarna vara opartiska. Det gäller dock inte rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet. På bästa sändningstid serveras nu svenska folket superpartisk "göggelmögga-journalistik" när Anders Lundin åker runt I rovdjurens spår, skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen i den här krönikan.

Annonser