Ny turkisk halvautomat

Armsan är ingen välkänd vapentillverkare i Sverige. Och Scandium Phenoma är inget lyxvapen, men med en prislapp under 7 000 kr kan man inte förvänta sig högsta finish och gravyrer. Den som köper en halvautomat från Armsan är nog mer intresserade av ett bruksvapen för lite tuffare förhållanden.

I Turkiet rankas Armsan på tredje plats bland landets vapentillverkare och har sin produktion i trakten av Istanbul. Företaget har verkat sedan 2006 och andelarna på den internationella marknaden har ökat de senaste åren. USA, Ryssland och delar av Europa är Armsans större internationella marknader.

Armsan har en serie gasomladdade halvautomater men också pumpomladdade hagelvapen. Modellerna A612, A620, CRE8, P612, ARMTAC och Phenoma är exempel på vad företaget erbjuder. Företaget står beredda att utöka produktionen med handeldvapen och gevär.

Försvarssektorn är en stor marknad för företaget som uppger att man har cirka 200 anställda.

En intressant sak är att man erbjuder vissa modeller bland annat Phenoma i kaliber 20 och .28 vilket kan vara intressant för exempelvis inbitna duvjägare.

Första intryck

Att det inte är något lyxvapen står klart när Scandium Phenoma plockas upp ur den plastkoffert som ingår tillsammans med tre choker. Halvautomaten är välbalanserad och känns smidig och visar sig fungera väl under provskjutningarna. Det gäller både lättare och tyngre laddningar.

Gasomladdade halvautomater i budgetversion har lanserats av flera stora aktörer de senaste åren. Beretta, Benelli och andra turkiska tillverkare har vapen i den här klassen så marknaden förefaller finnas där. Armsans tidigare A612 var en stor framgång med bra pris och god funktion.

Mekanism och låda

Phenoma har ett Remington 1100-liknande slutstycke som låser med en låsklack i taket på den förlängda pipan. Systemet är mycket väl utprovat och brukar fungera oklanderligt under många år och många skott. Som alla halvautometer krävs lite vapenvård då och då. Själva systemet som sådant liknar de standardsystem som återfinns på snart sagt alla gasomladdade halvautomater.

Mekanismen förefaller välgjord och har välpolerade metalldelar som bidrar till hög funktionalitet och lång livslängd. Vapenvården underlättas också.

Lådan har en mattsvart reflexfri yta. Hur det står till med reptålighet får framtiden utvisa. Lådan har frästa spår, 11 mm, för kikarmontage för den som vill ha riktmedel för slugskytte.

Kolv

Armsan har valt en enklare syntetstock till Phenoma. Kolvmåtten är normala och kolven avslutas med en tjock bakkappa som dämpar rekylen bra. Vapenremmar är integrerade i kolv och den del som håller främre delen av kolven på plats och skyddar magasinet. Phenoma har enligt hemsidan två varianter på magasin. En för 2 + 1 vilket är den modell som är tillåten i Sverige och en 4 + 1 avsedd för USA-marknaden.

Pistolgrepp och framstock har gjutna greppaneler som ger bra grepp. Framstocken är lång vilket ger även skyttar med långa armar bra grepp.

Skjutegenskaper

Phenoma blev en glad överraskning vid besöket på trapbanan. Funktionaliteten och enkelheten överraskade positivt. Avtryckarsystemet är triangelformat och kan upplevas stort med säkringen i bakkant. Säkringstangenten är relativt liten och svår att manövrera tyst i jaktliga situationer. På lerduvebanan spelar det ingen roll. Öppningen för pekfingret är tillräckligt stor för att medge skytte med handskar påtagna.

Som på så många andra halvautomater är handtaget som manövrerar slutstycket onödigt litet och är lite svårgreppat med blöta frusna fingrar eller med handskar på.

Knappen som frigör slutstycket och för in patronen i patronläget är placerad som på de flesta halvautomater och ger ett naturligt grepp när patronen har lagts in i laddläget.

Phenoma fungerade bäst med 28-gramsladdningar och tyngre men även med lättare laddningar när någon ask patroner var skjutna. Förmodligen krävs det lite innötning innan det fungerar helt fritt från omladdningsproblem.

Sammanfattning

Armsan Scandium Phenoma har väl beprövad teknik. Inga extravaganser, ett mycket bra bruksvapen som det ser ut. Priset är ytterligare en framgångsfaktor som pekar i halvautomatens riktning. Det som vid första anblicken tycktes vara en billig halvautomat har under skjutningarna visat sig växa med uppgiften.

För den som letar ett budgetalternativ bland halvautomatiska hagelvapen är Armsan Phenoma definitivt ett alternativ. Ett modernt vapen med hygglig design är vad man får.

Kaliber: 12/76. Finns i kaliber 20 och .28 enligt hemsidan.
Piplängd: 71 cm.
Säkring: I varbygelns bakkant.
Vikt: 3,2 kg.
Choker: Tre choker, Full, Cylinder och Modifierad.
Pris: 6 995 kr.
Generalagent: Jaguargruppen.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼