Ny tubkikare för långshållskyttar

Kungsbacka (JJ) En tubkikare är ett absolut måste för att sportskyttar och långhållsjägare tillförlitligt och korrekt ska kunna urskilja detaljer på långa avstånd. Med ny teknik är Swarovski den första tillverkaren som framgångsrikt lyckats projicera en streckplatta inuti en tubkikare. Det medför att streckplattan kan aktiveras eller inaktiveras efter behov skriver Swarovski Optik i ett pressmeddelande.

Nykikare för långhållskytten. Foto: Swarovski.
Långhållsskytte har blivit en allt vanligare inriktning, i huvudsak inom sportskytte, men även i allt större utsträckning inom jakt. Detta underlättas av innovationer både inom sport- och jaktvapen, men även inom teleoptik.

Utmaningarna inom långhållsskytte kommer alltid baseras på skyttens känsla av personligt ansvar och förmåga att göra en realistisk självbedömning. Av särskild vikt är samspelet mellan observation, mätning och avfyrning. För dessa avgörande moment kommer Swarovski erbjuda en ny produkt från december 2014 i form av tubkikaren STR 80 med projicerad streckplatta.

Kikaren erbjuder även ett paket med enastående optisk prestanda. Den lämpar sig också väl för dokumentationsändamål, till exempel i kombination med TLS APO digiscopingadapter. Produkten fulländas av en omfattande uppsättning tillbehör.

Den integrerade streckplattan (MOA eller MRAD) i tubkikaren STR 80 har en unik design. Den är projicerad och kan även aktiveras eller inaktiveras. Det innebär att den kan användas över hela zoomintervallet och vid ljusa förhållanden (med 10 daglägen och 5 nattlägen).

Även diopterstyrkan kan justeras separat. Det gör att du enkelt kan växla mellan att uppskatta avståndet till ett objekt – oavsett om du känner till dess storlek eller om det befinner sig mellan två punkter – och observera målet helt ostört.

Streckplattan hjälper dig bedöma sannolikheten att du kommer missa målet, i relation till riktpunkten. Det innebär att du kan göra de justeringar du behöver direkt på kikarsiktet.

Tubkikaren med streckplatta finns tillgänglig på marknaden från december 2014.

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser