Ny strid om norsk varg – brukare planerar fackeltåg

Norge (JJ) Återigen stormar det kring den norska vargpolitiken. Regeringen har skurit ned den föreslagna vargjakten och det har retat upp brukarorganisationerna som nu planerar för fackeltåg.

Tisdagen den 8 februari blir det fackeltåg genom Oslo, i protest mot landets vargpolitik. Arkivbild: Gettyimages

Sedan den 1 oktober pågår jakt på 26 vargar utanför den norska vargzonen. Men de regionala Rovviltnämnderna föreslog också att tre av vargreviren innanför vargzonen skulle tas bort. Det var reviren Slettås, Östfold och Hoböl.

Regeringen begränsade jakten kraftigt och har gått med på att tre vargar skjuts i Slettåsreviret.

I Norge har flera föreningar och organisationer för jägare, bönder och djurägare och skogsägare gått samman i Naturbruksalliansen. Där mullrar det nu i leden över den nedbantade vargjakten.

Fackeltåg genom Oslo

Nationen rapporterar exempelvis att föreningen Norsk Sau og Geit anklagar regeringen för att bryta mot de regler Stortinget satt upp för förvaltningen av exempelvis varg.

Tisdagen den 8 januari arrangerar Naturbruksalliansen ett fackeltåg som ska marschera på gatorna i Oslo och har Stortinget som mål för protestaktionen.

I januari 2017 arrangerades ett fackeltåg i Oslo i protest mot vargpolitiken och den gången deltog mellan 4 000 och 5 000 personer, enligt norska mediauppgifter.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ubsola Ansgar – bra nedärvare byggd för jakt

Jakt med tax är en jaktform Maria Nordström, Götene aldrig tröttnar på. Hennes duktiga strävhårshane Usbola Ansgar var startskottet på en fantastisk tävlingskarriär och uppfödning som har resulterat i många fantastiska jaktupplevelser.

DEBATT: ”Länsstyrelsens jaktförbud kommer knäcka rapphönan”

Länsstyrelsen i Hallands läns yttrande över preliminära förslag till jakttidsändringar innehåller ett flertal slutsatser baserade på egna agendor och tyckande av föredragande tjänsteman. Att införa jaktförbud på rapphöna är det mest allvarliga, skriver tidigare ordförande i Jägareförbundet Halland, Boo Å Wallén.
ANNONS ▼