Ny smart jaktkarta introduceras

Stockholm (JJ) I dag lanserar krut.se en ny typ av jaktkarta. Som användare har man samma karta på webben, i mobilen och som allväderskarta. Dessutom kan kartfunktionen i mobilen användas som hundpejl.
Markera gränser och pass på en interaktiv jaktkarta.

Mittjaktlag.se har erbjudit gratis hemsidor till jaktlag sedan 2009. och har i dag 40 000 användare. Samtidigt som man nu lanserar jaktkartor döps webtjänsten om till krut.se.

Jaktkartan byggs i jaktlagets egna hemsida på krut.se. Man laddar upp en digital karta, tex fastighetskartan. Ovanpå den kan man sätta ut bland annat pass och gränser. Dessutom kan man ange var man har observerat och skjutit djur. Med ett filter kan man sedan bestämma vilken djurart man vill se.

Jaktkartan finns som mobilapp till din smartphone.

Med Kruts nya mobilapp ser man samma karta i mobilen. Här ser man också exakt var man själv och var ens jaktkompisar är. Genom att alltid ha koll på var hundförarna befinner sig ökar säkerheten på jakten. Dessutom kan jaktledaren enkelt se om en folkdrevskedja är rak eller krokig. Man slipper också oroa sig för att jaktgäster ovetande skall knalla över med laddad bössa till grannmarken. Appen finns för Android från den 19 juli och för iphone från den 25 september.

Genom att lägga en Android-telefon i en vattentät påse i hundvästen så har man fått en hundpejl. Hunden position syns på kartan så att alla i laget kan se. Spår från hundar som använt Kruts pejl eller Garmin Astro kan visas på webkartan.

Man kan även beställa samma jaktkarta som vattentålig allväderskarta i A4, A3 och A2-format. Materialet kallas Tyvek och är utvecklat av Dupont, företaget bakom materialen nylon, teflon och kevlar. Kartan tål att vikas 30 000 gånger och kan inte rivas sönder. Man kan också rita och sudda blyerts på kartan.

En annan nyhet på krut.se är automatiska åtelbilder. Jaktlagets MMS-åtelkamera skickar bilder direkt till jaktlagets hemsida så att alla medlemmar kan se dem direkt.

Sedan tidigare kan man på krut.se få en gratis lösenordsskyddad hemsida till jaktlaget. Där man kan schemalägga jakter, rapportera och se statistik på skjutet och observerat vilt, organisera arbetsbehoven, ladda upp dokument och bilder samt kommunicera i ett internt forum.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser