Ny smart jaktkarta introduceras

Stockholm (JJ) I dag lanserar krut.se en ny typ av jaktkarta. Som användare har man samma karta på webben, i mobilen och som allväderskarta. Dessutom kan kartfunktionen i mobilen användas som hundpejl.
Markera gränser och pass på en interaktiv jaktkarta.

Mittjaktlag.se har erbjudit gratis hemsidor till jaktlag sedan 2009. och har i dag 40 000 användare. Samtidigt som man nu lanserar jaktkartor döps webtjänsten om till krut.se.

Jaktkartan byggs i jaktlagets egna hemsida på krut.se. Man laddar upp en digital karta, tex fastighetskartan. Ovanpå den kan man sätta ut bland annat pass och gränser. Dessutom kan man ange var man har observerat och skjutit djur. Med ett filter kan man sedan bestämma vilken djurart man vill se.

Jaktkartan finns som mobilapp till din smartphone.

Med Kruts nya mobilapp ser man samma karta i mobilen. Här ser man också exakt var man själv och var ens jaktkompisar är. Genom att alltid ha koll på var hundförarna befinner sig ökar säkerheten på jakten. Dessutom kan jaktledaren enkelt se om en folkdrevskedja är rak eller krokig. Man slipper också oroa sig för att jaktgäster ovetande skall knalla över med laddad bössa till grannmarken. Appen finns för Android från den 19 juli och för iphone från den 25 september.

Genom att lägga en Android-telefon i en vattentät påse i hundvästen så har man fått en hundpejl. Hunden position syns på kartan så att alla i laget kan se. Spår från hundar som använt Kruts pejl eller Garmin Astro kan visas på webkartan.

Man kan även beställa samma jaktkarta som vattentålig allväderskarta i A4, A3 och A2-format. Materialet kallas Tyvek och är utvecklat av Dupont, företaget bakom materialen nylon, teflon och kevlar. Kartan tål att vikas 30 000 gånger och kan inte rivas sönder. Man kan också rita och sudda blyerts på kartan.

En annan nyhet på krut.se är automatiska åtelbilder. Jaktlagets MMS-åtelkamera skickar bilder direkt till jaktlagets hemsida så att alla medlemmar kan se dem direkt.

Sedan tidigare kan man på krut.se få en gratis lösenordsskyddad hemsida till jaktlaget. Där man kan schemalägga jakter, rapportera och se statistik på skjutet och observerat vilt, organisera arbetsbehoven, ladda upp dokument och bilder samt kommunicera i ett internt forum.

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Annonser