Ny smart jaktkarta introduceras

Stockholm (JJ) I dag lanserar krut.se en ny typ av jaktkarta. Som användare har man samma karta på webben, i mobilen och som allväderskarta. Dessutom kan kartfunktionen i mobilen användas som hundpejl.
Markera gränser och pass på en interaktiv jaktkarta.

Mittjaktlag.se har erbjudit gratis hemsidor till jaktlag sedan 2009. och har i dag 40 000 användare. Samtidigt som man nu lanserar jaktkartor döps webtjänsten om till krut.se.

Jaktkartan byggs i jaktlagets egna hemsida på krut.se. Man laddar upp en digital karta, tex fastighetskartan. Ovanpå den kan man sätta ut bland annat pass och gränser. Dessutom kan man ange var man har observerat och skjutit djur. Med ett filter kan man sedan bestämma vilken djurart man vill se.

Jaktkartan finns som mobilapp till din smartphone.

Med Kruts nya mobilapp ser man samma karta i mobilen. Här ser man också exakt var man själv och var ens jaktkompisar är. Genom att alltid ha koll på var hundförarna befinner sig ökar säkerheten på jakten. Dessutom kan jaktledaren enkelt se om en folkdrevskedja är rak eller krokig. Man slipper också oroa sig för att jaktgäster ovetande skall knalla över med laddad bössa till grannmarken. Appen finns för Android från den 19 juli och för iphone från den 25 september.

Genom att lägga en Android-telefon i en vattentät påse i hundvästen så har man fått en hundpejl. Hunden position syns på kartan så att alla i laget kan se. Spår från hundar som använt Kruts pejl eller Garmin Astro kan visas på webkartan.

Man kan även beställa samma jaktkarta som vattentålig allväderskarta i A4, A3 och A2-format. Materialet kallas Tyvek och är utvecklat av Dupont, företaget bakom materialen nylon, teflon och kevlar. Kartan tål att vikas 30 000 gånger och kan inte rivas sönder. Man kan också rita och sudda blyerts på kartan.

En annan nyhet på krut.se är automatiska åtelbilder. Jaktlagets MMS-åtelkamera skickar bilder direkt till jaktlagets hemsida så att alla medlemmar kan se dem direkt.

Sedan tidigare kan man på krut.se få en gratis lösenordsskyddad hemsida till jaktlaget. Där man kan schemalägga jakter, rapportera och se statistik på skjutet och observerat vilt, organisera arbetsbehoven, ladda upp dokument och bilder samt kommunicera i ett internt forum.

AKTUELLT

100 Pantera – långhållssatsning från Sauer

Under året lanserades Sauer 100 Pantera. Geväret är tänkt som ett alternativ för den som är intresserad av långhållskytte men ändå vill ha ett jaktvapen för rörlig jakt. Jämfört med tidigare versioner av Sauer 100 är det framförallt stockningen som är utvecklad. Den flutade pipan är 19 mm i diameter och 50 cm lång vilket ger ett förhållandevis kompakt vapen.

Doris – dreverkungens drottning

Thomas Ekroth, Umeå, har haft fem drevrar i sin ägo och alla har varit jakt- och utställningschampions. Den senaste, Vildtjärns Doris har haft fantastiska framgångar både i utställningsringen och på jaktprov. Om det funnits ett VM i drever hade Thomas definitivt varit världsmästare.

Filmade oskyggt lodjur

Vanessa Andersson filmade i tisdags ett lodjur som lunkade framför bilen i flera hundra meter. "Inte ett onormalt beteende", säger länsstyrelsens personal om lodjuret.

Annonser