Ny sajt ska hjälpa jägare

Nyköping (JJ) Tre före detta studenter från Nyköping har tagit fram ett onlineverktyg för jakt. Där kan jägarna följa vad som händer i skogen live.

Jaktsäsongen innebär inte bara långa pass i skogen, spännande minuter innan skotten går av och välfyllda frysboxar. Bakom det hela finns en enorm administrationsapparat, som till stora delar sköts helt manuellt. det fick Henrik Hoffman från Nyköping att se en affärsidé.

– Jakten organiseras genom skötselområden, där man samsas om ett visst antal djur. Tänk att 30 till 40 jaktlag ringer och frågar hur många det är kvar, och att du hela tiden måste förmedla ut den informationen.

Efter att ha testats förra säsongen i Björkvik utanför nyköping ska nu sajten vilth.se lanseras över hela Sverige. den som loggar in ser aktuell statistik över fällda djur i just sitt område, och kan rapportera in observationer och skjutna djur med några klick. det går också att varna jaktlagen om en kvot börjar ta slut och man riskerar att fälla för många, och att fakturera fällavgiften per automatik. Statistiken är tänkt att skickas vidare till Jägareförbundets system viltdata, som i sin tur är direktkopplat till Länsstyrelsens älgdatabas.

Förutom Hoffman, som gått på gripenskolan, har flera före detta studenter från Nyköping varit med och tagit fram verktyget. Webbutvecklaren Carl Rosell, som även han gått på skolan, har byggt systemet. Viktor Ånöstam, som läst jakt och viltvård på Ökna, är deras jaktexpert.

Nästa steg blir att utveckla fler funktioner som jägarna kan ha direkt nytta av. Som kartor, gemensamma kalendrar, rapportering via sms och att betala fällningsavgifterna och kött inom laget direkt med kort.

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser