Ny moderat vargpolitik

Stockholm (JJ) Moderaterna anser att jägare ska ha rätt att skjuta vargar som jagar deras hundar redan innan vargen angriper. Det nya utspelet kom idag när moderaterna offentliggjorde sin nya rovdjurspolitik.

Moderaterna vill även tillåta licensjakt på varg i områden med starkt vargkoncentration. Man anser även att fårägare och andra tamdjursägare ska få högre ersättning vid tamdjursskador.
Naturvårdsverket är den myndighet som avgör om problemvargar ska avlivas. Moderaterna anser att förvaltningen av vargar ska överföras till länsstyrelserna. Partiledaren Fredrik Reinfeldt säger att partiet ändrat kurs i vargfrågan beroende på att det blivit allt fler vargar i Sverige.

AKTUELLT

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser