Ny miss av Naturvårdsverket

En miss vid Naturvårdsverket gör att jägare i södra Sverige kan avliva lodjur som fångas i rävfällor under mars månad. Under förutsättning att man har registrerat sig som lodjursjägare. Årets lojaktsbeslut sätter stopp för fällfångst i södra Sverige och minskar jakttiden med fälla till endast mars månad inom renskötsel- områdena. Men Naturvårdsverket har än en gång missat i beslutet, vilket innebär att det är fritt fram att jaga med fällor i södra Sverige om man är registrerad som lodjursjägare.

Naturvårdsverket har i sitt senaste lojaktsbeslut satt stopp för fångst med fälla i områdena som ligger utanför renskötselområdena. Anledningen uppges vara att det inte handlar om skyddsjakt och därför ska lodjuren endast jagas med vapen.
Conny Sandström, ordförande för Jägarnas Riksförbund, sitter med i Naturvårdsverkets nationella råd för rovdjur.
– Den absolut viktigaste frågan för mig var att bryta dödläget och få tillbaka lodjursjakten i vår södra landsända, säger Sandström. Han minns att frågan om fällor var uppe på mötet i november, men att den inte redovisades på så sätt att man kunde misstänka att det skulle bli ett totalförbud.
Sandström tycker det är synd att fällfångsten försvann i söder och begränsades i norr, men han känner att han kan leva med den motgången när man lyckades förmå Naturvårdsverket att tillåta jakt på lodjur i södra Sverige.

Kortare fångsttid i norr
Även fångstmännen inom renskötselområdena har drabbats hårt av årets beslut. Tidigare fick jägarna fånga lodjur från det att lodjursbeslutet tagits i mitten av december och hela jakttiden.
I år får man enligt Naturvårdsverket inte fånga med fälla förrän i mars då även jakten med vapen tillåts.
Men återigen verkar Naturvårdsverket ha bitit sig i tummen. I varje fall har man inte läst sina egna föreskrifter. I föreskrifterna NFS 2002:18 paragraf 28 står skrivet: Om vilt som inte är fredat fångats i fångstredskap som inte är godkänt för den aktuella arten, får viltet ändock avlivas.
Det är därmed helt klart att jägarna i söder kan rigga upp sina rävfällor och fånga både räv och lodjur under mars månad utan att de på något sätt kan sägas bryta mot bestämmelserna. Om man fångar ett lodjur och avlivar det är det dock mycket viktigt att man är registrerad som lodjursjägare.
Jaktjournalen Mars 2006

AKTUELLT

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Annonser