Ny Mannlicherstudsare SBS 96

nr8_97.jpgMannlicher har alltid löst tekniska problem på sitt egna sätt. Den "nya" studsaren har vid första anblicken många likheter med tidigare modeller men skenet bedrar. Fabriken presenterar några nya tekniska lösningar som imponerar.

 För mer än 130 år sedan, 1864,grundade Josef Werdl den vapensmedja som idag är känd under namnet Steyr Mannlicher AG. Under alla år har vapnen från Steyr kännetecknats av lite udda men funktionella tekniska lösningar. En av fabrikens flaggskepp är den berömda Mannlicher-Schönauer modellen som tillverkades från 1903 till 1972. De efterföljande modellerna, Steyr Mannlicher och Steyr Mannlicher de Lux, som funnits på marknaden i mer än 30 år har från 1996 kompletterats med modellen SBS 96.
Likheten med föregångarna är stor vid en yttre betraktelse. Det är först när mekanismen öppnas som nyheterna kommer fram. En i våra ögon klar förbättring är att låsklackarna har flyttats från slutstyckets bakre del till dess främre del. Säkringen är en annan detalj som förändrats i form av ”plustjänster” i skepnad av en tangent på tangenten och en transportsäkring.

Kvalitet
Vapnet luktar kvalitet när det packas upp. Smidigt och välbyggt med bra balans är det ett lämpligt vapen för löshund- och pyrschjakt. Mannlicher är inte något vanligt vapen bland Svenska jägare. Mannlicher är inget budgetvapen utan måste betraktas som ett vapen i mellanprisregistret. Det är ett tekniskt avancerat vapen vilket kanske skrämmer en del jägare. Det måste konstateras att det är sällan som tekniken krånglar på dessa vapen.
Mannlicher har lite speciell design som också kan avskräcka. En detalj som ofta kommenteras är slutstyckshandtaget som inte ser ut som till exempel Husqvarna, 1900 vilket för många är normen. Att Mannlicher är ett kvalitetsvapen märks inte minst på passning och metallens finish som inte lämnar mycket att önska.

En ny låda
Trots likheterna med det gamla låset har man lyckats förändra det mesta på insidan. Den stora förändringen är låsklackarnas placering framtill på slutstycket. Antalet är också minskat från sex till fyra plus en säkerhetsklack framför slutstyckshandtaget som även det utgör en låsklack som låser i lådan om det värsta skulle hända. Att det är en stark mekanism råder det inte något tvivel om då den är sprängskjuten till 8 000 bar.
Vid första påseendet ser det ut som om slutstycket låser i pipan men vid närmare granskning visade det sig att mellan låda och pipa har en stålhylsa passats in i vilken de fyra låsklackarna griper in och låser slutstycket. Metoden kräver en modern och hög teknisk kompetens parat med NC-maskiner för att undvika dyr och tidsödande manuell inpassning. Metoden underlättar konstruktion och tillverkning av slutstycke och låda. En bonuseffekt är en mycket smidig slutstycksgång.

Säkring
Det har inte sparats på tankemöda vid ritborden när säkring och trycket har utvecklats. Säkringen är en av de mest fantastiska konstruktioner vi sett. Med tanke på de tekniska konstruktionerna är priset inte så avskräckande.
Säkringstangenten har tre lägen. Säkrat, plundringsläge med låst trycke samt osäkrat. I säkrat läge är tangenten spärrad av en liten fjäderbelastad knapp som hålls intryckt för att möjliggöra att vapnet kan osäkras. Med säkringstangenten i sitt bakersta läge kan även slutstyckshandtaget tryckas ner mot stocken där det låses fast. I detta läge har även slagstiftet spärrats. Läget beskrivs av Mannlicher som en transportsäkring.
När vapnet osäkras frigörs slutstycket med en ljudlig ”knäpp” som kan mildras till ett ”klick” om pekfingret samtidigt placeras på slutstyckshandtaget. Snelltrycket är sammankopplat med säkringen på så sätt att det inte går att spänna i säkrat läge samt att det avgillras när vapnet säkras.
Det är komplicerade tekniska konstruktioner som kräver en del övning innan de känns bekanta och hemtama.

Rekylklack
På de tidigare modellerna var rekylklackarna placerade mitt på lådan. På SBS 96 har klacken fått en bättre placering i lådans framkant. För att underlätta tillverkning av lådan är rekylklacken fastskruvad på lådan.
Vapnet är plastbäddat både vid rekylklack och bakre lådskruv. Detta är en detalj som alltför sällan ses på dagens fabrikstillverkade studsare.

Detaljer
En detalj som visar att inget har lämnats åt slumpen när SBS 96 utvecklades uppenbarade sig när vapnet skulle skruvas isär. De eleganta skruvarna med smala spår visade sig vara täckskruvar. Under dessa fanns lådskruvarna med breda och djupa spår för mejseln. Detaljen visar att det inte är något hastverk utan väl genomtänkt.
Kikarfästet är värt några rader. Ett vridmontage med en passning som är imponerande och mycket elegant att betrakta. Naturligtvis helt skottfast.

Stock
Stocken i valnöt är god kvalitet och mycket väl arbetad och oljebonad. Nätskärningen är väl utförd på pistolgrepp och framstock. Gummibakkappan är ventilerad och väl inslipad.
Kolvdesignen som sådan får väl anses vara en smakfråga. En detalj som kan irritera är kolvhöjden som kan innebära svårigheter att utnyttja de öppna riktmedlen. För skjutning med kikarsikte är kolvhöjden bättre avpassad. Stocken är väl arbetad och oljeboningen är omsorgsfullt utförd. Det krävs noggrant detaljstudium innan någon liten sliprepa kan hittas. Pipan är friliggande utom vid mynningen där ett metallbeslag avslutar och skyddar pipa och stock.

Magasin
Löstagbara magasin brukar vara en källa till förtret. Endera skramlar de eller också tappas de bort. Mannlicher har klarat sig ur denna fälla med elegans. Fastsättningsanordningen har två lägen. Man får så att säga ta loss magasinet två gånger. Finessen har sitt ursprung i en säkerhetsfråga. I det nedre läget går patronerna i magasinet fria från slutstycket, ingen patron matas upp ur magasinet. Vi bedömer det som otroligt att ett magasin skulle ofrivilligt kopplas ur sitt läge.

Skjutresultat
På skjutbanan uppförde sig Mannlichern precisionsmässigt som förväntat. De bästa träffbilderna höll sig inom 25 mm med Lapua Scenar 7 gram. En viss tendens till höjdspridning kunde märkas särskilt med jaktammunition med tunga kulor.
En detalj som Mannlicher inte lyckats med är motståndet när slutstycket skall lyftas. Det hela beror på den ringa öppningsvinkeln. Det var med viss svårighet som dubbleerna på älgbanan kunde utföras. Förmodligen blir det bättre efter tillvänjning. Slutstyckshandtagets utformning underlättar inte hellre.
Trycket som sådant var kort, rent utan minsta antydan till släp. Det finns inget att säga om trycket. Snelltrycket är så lätt att en fjäder gillrar av trycket. Det krävs en del övning innan det går att utnyttja snelltrycket till fullo.

Sammanfattning
Mannlicher har med SBS 96 ytterligare utvecklat en sedan tidigare bra produkt. Säkerheten är ytterligare förbättrad liksom ett antal detaljer. För den som kan tänka sig lite annorlunda design är Mannlicher ett utmärkt val med bra tillbehör i form av kikarfästen som medger snabba av och påmontage.
Hundföraren och den inbitne pyrschjägaren har i Mannlicher SBS ett utmärkt vapen. Priset kan kanske vara en nackdel, men det är mycket teknik och vapen för slanten.

Fakta:
Modell:
Mannlicher SBS 96
Kaliber: 6,5×55, 6,5×57, 7×64, .270Win, .30-06, 9,3×62, 7mm RM, 8x68S och .300Win
Piplängd: 50.8 cm
Trycke: Direkt/snelltryckeSäkring: Låser slutstycke, trycke och slagstift
Riktmedel: Stolpkorn och Afrikasikte
Längd: 102 cm
Vikt: 3,20 kg
Pris: Ca 15 000 kr
Tillbehör: Kikarfästen i original, vridmontage ca 4 000 kr
Generalagent: Husqvarna Vapen AB
THOMAS ERIKSSON OCH STEFAN KARLSSON

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser