Ny lista över invasiva arter

Europa (JJ) EU har enats om en ny lista över invasiva arter. Bland annat återfinns nu tvättbjörnen där trots att den än så länge inte spridit sig till Sverige.

Tvättbjörnen återfinns nu på EU:s lista över invasiva arter, tillsammans med bland annat signalkräftan. Foto: Istock

På den nya listan återfinns 37 arter, både växter och djur. Tvättbjörnen som finns i talrika bestånd i bland annat Tyskland finns med på den nya listan. Däremot är inte mårdhunden, som Skandinaviska mårdhundsprojektet jobbar stenhårt med att stoppa, med på listan.

Johan Näslund arbetar med frågor om invasiva arter på Naturvårdsverket och tycker det är bra att EU skapat listan.

– Sverige har väldigt få av de här 37 arterna. Vi får ett kraftigt förstärkt skydd i och med att alla våra grannländer tvingas vidta en massa åtgärder. Vi minskar ju absolut riskerna att de arterna ska komma hit, säger han till Sveriges Radio P1.

Hela listan

Saltbaccharis
Kabomba
Pallasekorre
Huskråka
Vattenhyacint
Ullhandskrabba
Tromsöloka
Bredloka
Javanesisk mungo
Flytspikblad
Afrikansk vattenpest
Oxgroda
Storblommig ludwigia
Krypludwigia
Gul skunkkalla
Kinesisk muntjack
Sumpbäver
Storslinga
Näsbjörn
Taggkindskräfta
Gulvårtskräfta
Amerikansk kopparand
Signalkräfta
Flikpartenium
Amursömnfisk
Gisselpilört
Röd sumpkräfta
Marmorkräfta
Tvättbjörn
Bandslätting
Japansk arrowrot
Grå ekorre
Östlig rävekorre
Sibirisk jordekorre
Helig ibis
Gulbukig vattensköldpadda
Sammetsgeting

 

 

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ännu en vargattack mot får i södra Sverige

I helgen inträffade ytterligare en attack mot en fårbesättning i södra Sverige. Länsstyrelsepersonal misstänker att det även denna gång är den fårdräpande tiken från Tönsenreviret i Gävleborg som varit framme.

Big Game läggs ned

Jaktmagasinet Big Game läggs ned. Eventuellt kommer tidningen att återuppstå i framtiden, men nu inriktar sig ägarna på att betala tillbaka pengar till dem som löst prenumerationer men inte fått några tidningar.

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼