Ny jaktutbildning i Forshaga

Forshaga (JJ) I höst startar en ny utbildning för den som vill bli guide inom jakt eller fiske. Med ett ökat intresse för upplevelse- och naturturism i hela Europa, ser framtidsutsikterna för naturguider goda ut.

Nu presenterar Forshagaakademin en ny yrkeshögskoleutbildning ”Fiske- och jaktguide”. Utbildningen ska möta den ökande efterfrågan som kommer från en växande upplevelseturism i Sverige och resten av världen.

Att skolan har valt att kombinera sportfiske och jakt i en utbildning, beror bland annat på att fler och fler anläggningar erbjuder både jakt och fiske. Tanken är att de elever som väljer jaktinriktningen också ska vara införstådda i fiskets villkor och tvärtom.

– Den som har kunskap om bägge delarna, har lättare att få sysselsättning året om, eftersom jakt- och fiskesäsongerna delvis kompletterar varandra, säger Per Johansson, rektor på Forshagaakademin.  

Utbildningen ”Fiske- och jaktguide” är tvåårig. På den del som är gemensam, läser eleverna bland annat engelska, entreprenörskap, turism, säljteknik och guideteknik. Sedan fördjupar sig fiskeleverna i sportfisket medan jakteleverna fördjupar sig i jakten. En stor och viktig del är praktikperioderna, LIA, som omfattar totalt 23 veckor. 

– LIA, eller lärande i arbete, är en central del i utbildningen. Forshagaakademin jobbar i nära samarbete med både jakt- och sportfiskebranschen och kan på så sätt ordna relevanta praktikplatser. Eleven får möta verkligheten och kan skapa egna kontakter i branschen, säger Joakim Eriksson, YH-ansvarig och lärare på Forshagaakademin.

– Jag tror att det här kommer bli en populär utbildning och att de som går ut härifrån har goda förutsättningar att få jobb eller att skapa sig egna jobb. I dagsläget är detta den enda utbildningen i sitt slag i hela Europa.  

FAKTA:
Sista ansökning 10 maj Det krävs grundläggande gymnasiebehörighet. Relevanta meriter räknas också in vid antagningen. Utbildningen drar igång i augusti i år.
Läs mer på www.forshagaakademin.se  

Den nya yrkeshögskoleutbildningen i Forshaga ska ge eleverna de verktyg de behöver för att kunna göra guidning till ett levebröd.
AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Annonser