Ny förvaltningsplan för stora rovdjur i Dalarna

Dalarna(JJ) I går tog viltförvaltningsdelegationen beslut om att anta en ny förvaltningsplan för stora rovdjur i Dalarnas län.

Planens mål är att det ska råda en fungerande samexistens mellan människa och rovdjur. Dalarna ska ha långsiktigt livskraftiga rovdjursstammar. Samtidigt ska tamdjurshållning inte påtagligt försvåras, och hänsyn ska tas till socioekonomiska förhållanden. 

I planen ingår dessutom bland annat mål för förvaltningsnivåer för stora rovdjur, jakt, skadenivåer. Planen ska nu genomgå en redaktionell översyn. Den kommer sedan att fastställas så snart den har kompletterats med Naturvårdsverkets beslut om miniminivåer för lodjur och järv. 

Utöver detta beslutades om övergripande riktlinjer för licensjakt på varg 2015:
– Licensjakten kan ha ett jaktuttag som motsvarar den årliga populationsökningen, baserat på den senaste kvalitetssäkrade inventeringen. 
– Licensjakten ska i första hand utföras inom de vargrevir som orsakat skada eller befinner sig inom ett område där det är hög sannolikhet att de kommer att orsaka skada.
 – Jakten ska i första hand utformas för att skjuta alla djur inom ett revir. I möjligaste mån ska  unga djur fällas före föräldradjur.
Det här meddelar länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Annonser