Ny forskning: Lodjursförekomst ger sämre jaktarrendesintänkter i Sydsverige

Lodjursförekomst på marken i södra Sverige ger efterverkningar på hektarpriset. Ny forskning visar att lodjursrevir på marken i genomsnitt sänkte arrendepriset med 16 procent.

Lodjur på jaktmarken i södra Sverige är bad for business. Foto: Gettyimages

Forskningsstudien som genomförts av forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet och Södertörns högskola visar att rovdjursförekomst på marker i södra Sverige påverkar priset på marken negativt.

Studien baseras på uppgifter om arrendepriser och avskjutning, insamlade via enkäter samt offentlig statistik och gäller förhållandena i 43 kommuner i södra Sverige och Mälardalen under jaktsäsongerna 2010/2011 till 2012/13, skriver Sveriges lantbruksuniversitet i ett pressmeddelande.

Enligt studien minskade avskjutning av klövvilt med i genomsnitt 17 procent när ett lodjursrevir etablerar sig i kommunen. Följden blir att arrendepriserna också går ner. Den årliga värdeminskningen för markägarna i en kommun blir i genomsnitt 1,5 miljoner kronor.

Eftersom vargen inte förekommer i någon större utsträckning i de berörda studieområdena har inte forskarna kunnat dra några slutsatser om hur vargförekomst påverkar arrendepriserna.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

SVA vill ha hjälp att kartlägga nya fågelvirus

SVA vill ha allmänhetens hjälp att hålla koll på om Sverige nås av fågelvirus som även kan smitta andra människor och djur och som inte funnits här tidigare. Allmänheten uppmanas rapportera döda fåglar som påträffas.

Därför är foxhounden Einar en värdefull varghund

– När jag läste i Jaktjournalen att finnarna jagar varg med hund, brann det till i huvudet på mig: En sådan hund ville jag ha. Det berättar värmländske jägaren Petter som äger american foxhounden Einar som det fällts ett 20-tal vargar för och som just nu hjälper den norska fårnäringen mot varg.
ANNONS ▼

Annonser