Ny biligare DNA-analys av björnspillning

Västerbotten (JJ) Fram till den sista oktober har spillningsinventering på björn pågått i Västerbotten. Totalt har 990 prov samlats in. Senast spillningsinventering genomfördes i länet var 2009.

Björnbajs har samlats in i Västerbotten. Arkivfoto: Per Jonson.
Från och med i år använder sig länsstyrelsen av en enklare och mer kostnadseffektiv DNA-metodik.
Den nya DNA-metodiken som analyserar björnbajs är både billigare och effektivare, men än är det för tidigt att säga hur många björnar det finns i länet.

– Nu räcker det med mindre dna i proverna för att se om det finns olika björnindivider, säger Michael Schneider, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Västerbotten till Norran.

Spillningsinventering genomförs var femte år. 2009 samlades 1 300 prover in. Enligt resultaten från DNA-analyserna från 2009 och 2004 finns omkring 300 björnar i länet.

Björnstammen är gles i kustregionen men i år har länsstyrelsen fått in 20 prover från Skelleftetrakten som Michael Schneider ser framemot att analysera.

– Det ska bli intressant hur många individer det rör sig om, säger han till Norran. 

AKTUELLT

Älgjakt med välgörenhetstema i Harrsjön

Harrsjön (JJ) Per Jonsson, Strömsund drabbades av cancer före jul 2017. Efter operation och behandling ville Per göra något för de som bor på patienthotellet och sysselsätter sig i dess hobbyverkstad Oasen i Umeå. Med hjälp av SCA styrdes en älgjakt upp med syfte att samla in pengar till Oasen. Det blev ett lyckat arrangemang.

Annonser