Annons
Nu utreds skyddsjakt på Stockholmsvargen - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
5 år sedan länsstyrelsen
Alexandra Anstrell, ordförande i moderaterna i Haninge, har fått länsstyrelsen att utreda skyddsjakt på vargen söder om Stockholm. Foto: Privat och Jan Christian Niemistö
Nu utreds skyddsjakt på Stockholmsvargen
Stockholm (JJ) Det går trögt med skrämselinsatserna mot vargen söder om Stockholm. Efter en begäran från moderaten Alexandra Anstrell utreder länsstyrelsen nu skyddsjakt på vargen.
Den sändarförsedda vargtiken som håller till i trakterna kring Tyresta har dödat får, jagat kor och uppträder uppsendeväckande närgånget och oskyggt. Stockholmsvargen kommer från den så kallade Slettåsflocken i Norge, som är ökänd för sitt oskygga beteende. Jaktjournalen skrev om det här. Mängder med händelserapporter finns om vargen söder om Stockholm. Den förföljer människor med hundar, knallar in på tomter och rakt igenom centrala stadsdelar. Länsstyrelsens personal försöker med hjälp av vargtikens pejlhalsband söka upp den. Planen är att avlossa gummikulor som skrämmer vargen.

Filmade närgånget möte

Jaktjournalen har tidigare rapporterat om hur privatpersoner försökt skrämma vargen, utan resultat. Mattias Eriksson och hans sambo slängde både grus, sten och ett armeringsjärn på vargen när den dök upp på tomten i Österhaninge. Den reagerade knappt. Läs om den händelsen och se Mattias Erikssons film här. – Kortsiktigt kan man kanske skrämma iväg den, men chansen att med sådana åtgärder nå resultat på lång sikt är minimal, säger Inga Ängsteg, chef på Viltskadecenter, till Svensk Jakt. Skrämselförsöken har heller inte fungerat, meddelar länsstyrelsens miljödirektör, Göran Åström. – I och med att den har sändare, tänkte vi att det skulle kunna lyckas. Men det har varit svårt att komma nära och skjuta gummiammunition. Vi har inte lyckats med det, säger Göran Åström.

Begäran från M-politiker

Moderaternas ordförande i Haninge, Alexandra Anstrell, har engagerat sig i ärendet och begärt att länsstyrelsen utreder förutsättningarna för skyddsjakt. – Många oroliga människor hör av sig. De vågar till exempel inte rasta sina hundar eller låta barnbarnen leka ute på tomten. Det blir problem om människor inte kan leva sina liv som vanligt och i det här fallet måste sociala faktorer väga tyngre än ekologiska, säger Alexandra Anstrell. Hon pekar också på att de varningar som skolledningen skickat ut till personal och föräldrar när vargen setts vid skolor och förskolor. – Vi tillåter inte att en älg eller hund, eller vilket djur som helst, uppträder så här, säger Alexandra Anstrell. Vi frågar Göran Åström på länsstyrelsen: Varför tar det sådan tid att besluta om skyddsjakt? – Våra beslut måste vara välgrundade och vi måste överväga andra alternativ. Vi sammanställer hela bilden av hur vargen uppträtt på Södertörn och är mitt uppe i den processen, svarar Göran Åström.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!