Nu utreds skyddsjakt på Stockholmsvargen

Stockholm (JJ) Det går trögt med skrämselinsatserna mot vargen söder om Stockholm. Efter en begäran från moderaten Alexandra Anstrell utreder länsstyrelsen nu skyddsjakt på vargen.

Alexandra Anstrell, ordförande i moderaterna i Haninge, har fått länsstyrelsen att utreda skyddsjakt på vargen söder om Stockholm. Foto: Privat och Jan Christian Niemistö

Den sändarförsedda vargtiken som håller till i trakterna kring Tyresta har dödat får, jagat kor och uppträder uppsendeväckande närgånget och oskyggt.

Stockholmsvargen kommer från den så kallade Slettåsflocken i Norge, som är ökänd för sitt oskygga beteende. Jaktjournalen skrev om det här.

Mängder med händelserapporter finns om vargen söder om Stockholm. Den förföljer människor med hundar, knallar in på tomter och rakt igenom centrala stadsdelar.

Länsstyrelsens personal försöker med hjälp av vargtikens pejlhalsband söka upp den. Planen är att avlossa gummikulor som skrämmer vargen.

Filmade närgånget möte

Jaktjournalen har tidigare rapporterat om hur privatpersoner försökt skrämma vargen, utan resultat. Mattias Eriksson och hans sambo slängde både grus, sten och ett armeringsjärn på vargen när den dök upp på tomten i Österhaninge. Den reagerade knappt.

Läs om den händelsen och se Mattias Erikssons film här.

– Kortsiktigt kan man kanske skrämma iväg den, men chansen att med sådana åtgärder nå resultat på lång sikt är minimal, säger Inga Ängsteg, chef på Viltskadecenter, till Svensk Jakt.

Skrämselförsöken har heller inte fungerat, meddelar länsstyrelsens miljödirektör, Göran Åström.

– I och med att den har sändare, tänkte vi att det skulle kunna lyckas. Men det har varit svårt att komma nära och skjuta gummiammunition. Vi har inte lyckats med det, säger Göran Åström.

Begäran från M-politiker

Moderaternas ordförande i Haninge, Alexandra Anstrell, har engagerat sig i ärendet och begärt att länsstyrelsen utreder förutsättningarna för skyddsjakt.

– Många oroliga människor hör av sig. De vågar till exempel inte rasta sina hundar eller låta barnbarnen leka ute på tomten. Det blir problem om människor inte kan leva sina liv som vanligt och i det här fallet måste sociala faktorer väga tyngre än ekologiska, säger Alexandra Anstrell.

Hon pekar också på att de varningar som skolledningen skickat ut till personal och föräldrar när vargen setts vid skolor och förskolor.

– Vi tillåter inte att en älg eller hund, eller vilket djur som helst, uppträder så här, säger Alexandra Anstrell.

Vi frågar Göran Åström på länsstyrelsen: Varför tar det sådan tid att besluta om skyddsjakt?

– Våra beslut måste vara välgrundade och vi måste överväga andra alternativ. Vi sammanställer hela bilden av hur vargen uppträtt på Södertörn och är mitt uppe i den processen, svarar Göran Åström.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser