Nu startar vapenamnestin

Mellan den 1 mars och 31 maj är det vapenamnesti i Sverige. Då kan den som har ett illegalt vapen lämna in det till polisen utan att straffas för olaga vapeninnehav.

– Inlämnaren får vara anonym, säger Carina Vangstad, vapenansvarig på Rikspolisstyrelsen.Vapen och ammunition kan lämnas in på närmaste polisstation och bör transporteras dit på ett säkert sätt, helst delat och dolt. Inga frågor kommer att ställas. Inlämnaren får vara anonym.Alla vapen som lämnas in kontrolleras mot polisens vapenregister för att se om det finns någon registrerad ägare till vapnet. Om polisen får träff i registret skickas en underrättelse till ägaren som har en månad på sig att göra anspråk på vapnet. Om ingen hör av sig skickas vapnet till Statens kriminaltekniska laboratorium för skrotning, eller tas om hand om det är av musealt intresse.Syftet med vapenamnestin är att minska antalet olagliga vapen i samhället. Sådana vapen förvaras ofta på ett otillfredsställande sätt, vilket medför ökad risk för stöld eller allvarliga olyckor.När Sverige hade vapenamnesti 1993 lämnades 17 000 vapen och 15 ton ammunition in. För ytterligare information, se: www.polisen.se

AKTUELLT

Klövvilts-SM för beaglarna blev en succé

Ödeshög (JJ) Alla deltagande beaglar gick till pris och nio av elva startande hundar genomförde dubbla prisdrev. I går genomförde Svenska Beagleklubben för första gången någonsin klövvilts-SM, och det blev verkligen den succé klubben hoppats på.

Krönika: TV:s I rovdjurens spår – ”riktig göggelmögga”

Fagersta (JJ) Hos Sveriges Television ska medarbetarna vara opartiska. Det gäller dock inte rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet. På bästa sändningstid serveras nu svenska folket superpartisk "göggelmögga-journalistik" när Anders Lundin åker runt I rovdjurens spår, skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen i den här krönikan.

Annonser