Nu ska fästingarna i norr kartläggas

Uppsala (JJ) Nu ska fästingarnas utbredning och spridning av sjukdomar norrut i Sverige kartläggas. SVA vill att människor norr om Dalälven skickar in fästingar.

SVA vill ha in fästingar från norra halvan av Sverige. Foto: Per Jonson

– Ju längre norrut, desto mer intressanta är fästingarna för oss. Men vi hoppas samtidigt på att få in fästingfynd från hela norra Sverige, säger Ann Albihn, forskare på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, till Svenska Dagbladet, SvD.

Man ska undersöka hur klimatet påverkat fästingens utbredningsområde. Samtidigt ska man kartlägga om de tar med sig de infektionssjukdomar de kan bära på.

– Där har vi inte full koll. Men vi vet att följderna kan bli tråkiga om nya smittor dyker upp i en population som inte är vana vid dem sedan tidigare, säger Anna Albihn till SvD.

Den som vill hjälpa till med undersökningen och skicka in fästingar, döda eller levande, till SVA, ska först fylla i ett formulär på Internet.

Fästingarna kan skickas med vanlig post men önskemålet är att de läggs i en ordentligt knuten påse.

AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser