Nu ska fästingarna i norr kartläggas

Uppsala (JJ) Nu ska fästingarnas utbredning och spridning av sjukdomar norrut i Sverige kartläggas. SVA vill att människor norr om Dalälven skickar in fästingar.

SVA vill ha in fästingar från norra halvan av Sverige. Foto: Per Jonson

– Ju längre norrut, desto mer intressanta är fästingarna för oss. Men vi hoppas samtidigt på att få in fästingfynd från hela norra Sverige, säger Ann Albihn, forskare på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, till Svenska Dagbladet, SvD.

Man ska undersöka hur klimatet påverkat fästingens utbredningsområde. Samtidigt ska man kartlägga om de tar med sig de infektionssjukdomar de kan bära på.

– Där har vi inte full koll. Men vi vet att följderna kan bli tråkiga om nya smittor dyker upp i en population som inte är vana vid dem sedan tidigare, säger Anna Albihn till SvD.

Den som vill hjälpa till med undersökningen och skicka in fästingar, döda eller levande, till SVA, ska först fylla i ett formulär på Internet.

Fästingarna kan skickas med vanlig post men önskemålet är att de läggs i en ordentligt knuten påse.

AKTUELLT

Hundstopp vid björnåtel ska skydda honor med ungar

Stockholm (JJ) Nu kommer en ny förklaring till varför det är förbjudet för björnhundar att ta upp spår vid åtel. Regeln ska skydda honor med ungar, säger Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket, i Jaktjournalens webbradio.

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser