Nu laddar vi om

Nej, jag tänker inte i första hand på att ladda om från blyammunition till blyfria alternativ. Nu laddar vi i stället om för en ny jaktsäsong.
De senaste åren har många jägare tappat lite av jaktglädjen och det inte utan orsak. Rovdjurstryck, höjda arrenden och på vissa marker också minskande viltstammar har bidragit till detta.
Själv vägrar jag att ryckas med i dessa negativa tankegångar. Visst tar det fler timmar att skjuta säsongens första råbock, men jag undrar om inte själva jaktupplevelsen är större. För några år sedan kunde jag garantera att jag skulle skjuta en råbock den 16 augusti, det kan jag inte i dag och inte heller den 17.

Ändå gladare
Men när jag väl gör det är jag mycket gladare än för fem år sedan. Jakten förändras, så har det alltid varit och så kommer det att fortsätta. Det gäller för oss jägare att kunna anpassa oss och hitta glädjen.
På bekostnad av rådjuren har räven ökat kraftigt och nu blir man lika mycket rävjägare som bockjägare när bockjakten drar i gång den 16 augusti. Spänningen finns definitivt kvar.
Det finns också all anledning att öka trycket på predatorer, en viltvårdande jakt som många jägare borde ha dåligt samvete över. Jag har det i alla fall, trots välmatad värmlandsfälla för räv och mård- och grävlingsfällor utplacerade på strategiska platser finns det mer att göra.

Fällfångst
Jaktjournalens rovdjurskampanj som just avslutats har utan skryt blivit en riktig succé. Allt fler jägare har deltagit, och den säsong som nu startar kommer vi att arrangera rovdjurskampanjen för tredje året i följd.
Det har varit otroligt inspirerande att följa dessa idoga jägare och fångstmän i deras jakt på de små rovdjuren. Påhittigheten har inga gränser och det är tveksamt om man någonsin blir fullärd som jägare.
Det inspirerar!
I nästa nummer av Jaktjournalen drar vi i gång kampanjen igen. En del små ändringar har vi gjort, precis som när man jagar, vi vill hela tiden bli bättre.

Träningsskytte
Som jägare behöver man också alltid bli en bättre skytt. Det går inte att leva på gamla meriter, träning och återigen träning är det bästa receptet för att lyckas i skogen.
Det visar inte minst de norska älgjägarna som varje år genomför obligatoriska skjutprov. En färsk undersökning visar att 60 procent av älgarna skjuts med ett skott! Sett till hela den norska avskjutningen används endast 1,56 stycken skott per fälld älg.
Imponerande, tänk vad regelbunden träning kan göra. Det norska resultatet är definitivt en intressant referens som du som jägare lätt kan jämföra med. Tänk efter och jämför med hur många skott som avlossades för varje älg i ditt eget jaktlag.
Resultaten varierar säkert från jaktlag till jaktlag, och det ger förmodligen en och annan jaktledare en tankeställare om extra skjutdagar på älgbanan i sommar.

Optimist
Inför varje jaktsäsong hoppas man hinna med så mycket varierande jakt som möjligt. Tyvärr går inte alla drömmar i uppfyllelse, men jag är optimist och tror på ännu en härlig jaktsäsong. Med massor av spännande jaktupplevelser och jaktsugna kompisar som inte surar över lite duggregn.
Dessutom hoppas jag att morkullejakten återinförs nästa vår.
Nya forskningsrön visar att morkullestammen består av två miljoner individer. När sträckjakten på morkullhanen förbjöds i slutet av 90-talet sköts 100 000 morkullor och stammen uppskattades till 400 000 fåglar.
Det var fel, det fanns 1 600 000 fler morkullor, därför tror jag att vi återigen får jaga morkulla på våren. Lycka till med jakten!

Vildsvinsfällor hetare än någonsin!Användandet av vildsvinsfällor är en het potatis i områden med vildsvin. Så het att Naturvårdsverket nu beslutat sig för att inte dela ut några fler dispenser för vildsvinsfällor.
Men det är fortfarande helt lagligt att fånga vildsvin i till exempel en värmlandsfälla, under förutsättning att fångsten sker under jakttid. Fortsättning följer – garanterat!

HOLGER NILSSON
Jaktjournalen juli 2005

AKTUELLT

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Annonser