Nu kommer vårvärmen – och huggormarna

Kungsbacka (JJ) På flera håll i de södra delarna av Sverige kommer nu värmen. Och då vaknar huggormarna till liv igen. Var förberedd om din jakthund skulle bli biten.

En död huggorm och en svullen hund orsakade veterinärbesöket.

Under påskhelgen skadeanmäldes årets första ormbitna hundar. Fler lär följa, förra året sökte drygt 1 000 hundar veterinärvård till följd av ormbett, skriver SKK i ett pressmeddelande.

Om olyckan skulle vara framme är det betryggande att veta att med rätt behandling och vila tillfrisknar de flesta hundar, speciellt om hunden blivit biten i nosen. Ett bett i tassen är lite värre, när hunden går på benet bidrar musklernas sammandragningar till att giftet sprids i kroppen. Huggormsgiftet kan allvarliga skador på hjärta, lever och njurar.

Först märks ormbettet inte så mycket på hunden, men efter ett tag blir den trött och vill helst ligga ned. Efter någon timme svullnar den bitna kroppsdelen.

Om bettet har tagit i nosen eller i läpparna svullnar ansiktet upp mycket kraftigt och når ett maximum efter ett till två dygn. Om bettet tar i en tass svullnar den upp och svullnaden sprider sig uppåt benet.

Håll din hund i stillhet och uppsök snarast en veterinär. Bär hunden om det är möjligt. Speciellt om du vet, eller misstänker, att hunden blivit biten i tassen.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼

Annonser