Nu har danskt stängsel mot svinpest börjat byggas

På måndagen inleddes arbetet med att sätta upp ett cirka 70 kilometer långt stängsel på gränsen mellan Danmark och Tyskland. De danska myndigheterna försöker stoppa afrikansk svinpest.

De danska myndigheterna tar krafttag för att stoppa afrikansk svinpest. Arkivbild: Gettyimages

Land Lantbruk skriver att det är ett kraftigt ståltrådsstängsel som grävs ned en halvmeter i marken och blir en och en halv meter högt. Ett 20-tal öppningar kommer det att finnas, så att människor kan passera stängslet.

Den danska regeringen har avsatt nästan 124 miljoner danska kronor för att hindra afrikansk svinpest att komma in i landet.

Om sjukdomen upptäcks i Danmark blir det stopp för export av danskt fläskkött utanför Europa. Det skulle innebära en intäktsförlust på elva miljarder kronor för de danska grisbönderna.

Afrikansk svinpest drabbar vildsvin och tamgrisar och leder till döden för smittade djur.

AKTUELLT

Här vill länsstyrelserna öka vargstammen

Vargstammen ska öka ytterligare i Dalarna, Gävleborg, Västmanland och Västra Götaland. Det är innebörden av det förslag som det mellersta rovdjursförvaltningsområdet offentliggjorde på onsdagen.

LRF vill ha löshundsjakt på vildsvin vår och sommar

Lösa vildsvinshundar hela våren och sommaren. Vårbocksjakt i hela Sverige. Jakt på hjort och rådjur dygnet runt. Det är förslag på nya jakttidsregler från Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. – Vi måste göra något åt vildskadorna, säger förbundets jakt- och viltansvarige Anders Wetterin.

Annonser