”Två meter långt gevär” visades upp i tingsrätten

Den norske jägaren gråter och personalen bär in det två meter långa geväret. Det är något av det som hänt vid rättegången om den skånske joggare som blev beskjuten i november.

Robert Dujmovic följer rättegången för Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan. Foto: Privat

Rättegången handlar om fallet med den 75-årige joggare som blev beskjuten i Klippans kommun den 29 november. En norsk jägare greps efter åtta timmar.

Rättegången inleddes på onsdagen i Helsingborgs tingsrätt. Jaktjournalen fick i lunchpausen en pratstund med Robert Dujmovic, kriminalreporter som bland annat direktrapporterar från rättegången för Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.

Hur många är det som följer rättegången?
– Det är ett 15-tal journalister. Jägarens fru är på plats men nästan ingen representant för den vanliga allmänheten.

Hur är stämningen i rättssalen?
– Jägaren gråter emellanåt, framförallt när filmen från hans kikarsikte och värmekamera visas. Rätten har sett filmen flera gånger.

Visar mannen som blev beskjuten några känslor?
– Han sitter bredvid åklagaren och följer det hela, men han ger inte uttryck för några känslor som man kan se.

Har åklagaren preciserat gärningsbeskrivningen och vad han vill ha den åtalade dömd för?
– I första hand åtalas jägaren för försök till mord. Då menar åklagaren att om man skjuter mot magtrakten på en människa, på 175 meters avstånd, så skjuter man med uppsåt att döda. I anda hand säger åklagaren, om det inte är mordförsök, att det är synnerligen grov misshandel. Och om det inte är det heller, så ska det i alla fall vara grovt vållande till kroppsskada.

Vilka har hörts hittills?
– Hela förmiddagen har gått åt till åklagarens sakframställan. Han har visat filmen från kikarsiktet några gånger, och utöver det släpade man in det enorma vapen som användes. Det är ett två meter långt gevär som ställdes mitt i salen, en meter från tingsrättens ledamöter som fick gå fram och titta och känna på det under förevisning av polisens vapentekniker.

Är det två meter långt?
– Ja, det är ett säkert två meter långt jaktgevär med kikarsikte och ett rejält stativ. Åklagaren sa till polisen ”du får gärna montera ned det här, jag tycker det är lite obehagligt.”

Vad fortsätter dagen med?
– Om allt går enligt planerna ska försvarsadvokaten först göra sin sakframställan. Därefter ska det bli förhör med den skjutne mannen. Jag vet inte om man även siktar på att höra jägaren innan dagen är slut. Annars får det bli på fredag när rättegången fortsätter.

Hur många dagar är avsatta för förhandling?
– Idag och på fredag.

Här kan du läsa Jaktjournalens tidigare rapportering om åtalet.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

REPLIK: Stövarklubben har full transparens

I en replik svarar Styrelsen för Svenska Stövarklubben att klubben har full transparens i ekonomin och att den sköts på ett ansvarsfullt sätt. Styrelsen skriver också att det anordnas mycket aktiviteter och att insändaren var osmaklig och publiceringen anmärkningsvärd.

Läraren som demonstrerade med Djurfront har lämnat sitt jobb

Folkhögskoleläraren som demonstrerade med Djurfront utanför Kupolen i Borlänge har lämnat sin tjänst på Brunnsviks folkhögskola. – Han jobbar inte på skolan längre, säger socialdemokratiska riksdagsledamoten Maria Strömkvist, som är styrelseordförande på skolan.

Överklagar igen och försöker stoppa skyddsjakt på varg

Svenska Rovdjursföreningen strider i domstolarna och driver opinion för att stoppa skyddsjakt på varg. I ärendet med jakten på en varg i Östergötland har föreningen fått nej av förvaltningsrätten och hovrätten en gång. Nu har de skickat in en ny överklagan.

Nytt beslut: Det blir Stövar-SM för harhundar i år

Svenska stövarklubbens centralstyrelse har beslutat att Stövar-SM för harhundar ska genomföras på senhösten, trots coronapandemin. – Vi tar god höjd för vad Folkhälsomyndigheten och Kennelklubben uttalat, säger Gunnar Pettersson i styrelsen.
ANNONS ▼