Nu blir det rådjur till lunch på Riastugan i Falun

Falun (JJ) Anders Wiklund och hans jaktkompisar i Falu viltförvaltning sprider glädje bland utsatta människor i Falun. På torsdagen levererades tre styckade rådjur till Riastugan där de ska bli mat åt exmpelvis hemlösa och missbrukare.

Två av rådjuren som ska bli lunch på Riastugan. Till vänster jägaren Wiklund. Foto: Mikael Moilanen och privat

Anders Wiklund är eftersöksanvarig i Falun och har kämpat ihärdigt för att få till tätortsnära jakt på marker som tillhör kommunen och privata markägare.

Jakten organiseras av Falu viltförvaltning som är ett nätverk där ett 20-tal jägare är aktiva.

Anders Wiklund ser en potential att minska viltolyckorna drastiskt.

– Vi sköt 40 rådjur i fjol och vi säljer ingenting av köttet. De privata markägarna får sin del och så kändes det fint att få göra en goodwill-insats och skänka kött till Riastugan, säger Anders Wiklund

Richard Forsman, Riastugan.

Rådjursgryta på tisdag

Rickard Forsman jobbar på Riastugan som drivs av föreningen Hela människan. Där är hemlösa, missbrukare och alla som känner att de vill vara del av gemenskapen välkomna.

– Fantastiskt – vi har inga stora pengar att röra oss med i vår verksamhet. Jag har precis benat ut en massa kött och på tisdag blir det viltgryta på rådjur, berättar Richard Forsman.

Nu kommer Riastugans matgäster att få äta förstklassigt viltkött för 40 kronor per portion på luncherna.

– Det är extra roligt att vi får del av det viltvårdsprojekt som Anders och de andra jägarna driver i Falun, säger Richard Forsman.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

100 Pantera – långhållssatsning från Sauer

Under året lanserades Sauer 100 Pantera. Geväret är tänkt som ett alternativ för den som är intresserad av långhållskytte men ändå vill ha ett jaktvapen för rörlig jakt. Jämfört med tidigare versioner av Sauer 100 är det framförallt stockningen som är utvecklad. Den flutade pipan är 19 mm i diameter och 50 cm lång vilket ger ett förhållandevis kompakt vapen.

Doris – dreverkungens drottning

Thomas Ekroth, Umeå, har haft fem drevrar i sin ägo och alla har varit jakt- och utställningschampions. Den senaste, Vildtjärns Doris har haft fantastiska framgångar både i utställningsringen och på jaktprov. Om det funnits ett VM i drever hade Thomas definitivt varit världsmästare.

Filmade oskyggt lodjur

Vanessa Andersson filmade i tisdags ett lodjur som lunkade framför bilen i flera hundra meter. "Inte ett onormalt beteende", säger länsstyrelsens personal om lodjuret.

Annonser