Rovdyr.org skriver om en skyddsjakt på lodjur Rana kommun i Nordland. Den har gett sig på får och får skjutas.
Regelverket i Norge är att drivande hund får användas på lodjur i ordinarie ”kvotjakt”. Däremot krävs det dispens för att släppa både drivande och ställande hund på lodjur under skyddsjakt.
Kommunen kan bevilja dispens för ställande men inte drivande hundar.
”Extra meningslöst”
För att lyckas i den aktuella jakten i Rana vill jägarna använda finnstövaren Pippi, som det skjutits lodjur för i ordinarie jakt.
Det tycker också kommunens tjänstemän är en bra idé och har ansökt hos Miljödirektoratet att Pippi ska kunna användas i jakten.
Miljödirektoratet säger nej; endast Oryx, en blandning mellan jämthund och karelsk björnhund får släppas i jakten.
Skyddsjaktsledare Geir Snefjellå är kritisk.
– Vi ortsbor känner väl till topografin i området, vi vet hur lodjurets rörelser styrs av landskapet. Lokalkännedomen gör att chansen att lyckas här är reell och jag upplever att statsförvaltaren har lyssnat på detta argument när man har öppnat för skyddsjakt. Då blir det extra meningslöst att låta det verktyg som fungerar bäst – drivande hund – ligga kvar i bilen, säger Geir Snefjellå till Rovdyr.org.
Tjänstemän ska övervaka
I brevet som kom med beslutet om avslag på dispensansökningen motiverar chefen för viltsektionen vid Miljödirektoratet, Susanne Hanssen, myndighetens ställningstagande:
”Enligt direktoratets bedömning finns det inte någon särskild anledning att under koppeltiden tillåta användning av en drivande hund.”
Susanne Hanssen framhåller att Miljödirektoratets personal vill att tjänstemän från Statens naturoppsyn deltar vid tillfällen då drivande hund ska släppas på lodjur i skyddsjakt.
”…för att att ha de bästa förutsättningarna att bedöma om åtgärden kommer att vara lämplig utifrån lokala förutsättningar, att de hundar som ska användas har tillräcklig lämplighet för och erfarenhet av jakt på lodjur och andra åtgärder ska styrkas”, skriver Susanne Hanssen, enligt Rovdyr.org.
Kommunens tjänstemän i Rana överväger att överklaga Miljödirektoratets beslut.