Norska staten förlorade mot WWF om genomförd vargjakt

Två vargjakter som de norska myndigheterna lät genomföra i Norge 2017 stred mot lagen. Det meddelar lagmansrätten, som granskat ärendet efter överklagan från WWF.

WWF förväntar sig att det nu blir mindre vargjakt i Norge. Foto: Gettyimages

Verdens Gang skriver om rättsprocessen, som handlar om sammanlagt tre beslut om vargjakt som de norska myndigheterna tillät 2017-2018.

Tilldelningen i jakterna var 48 vargar och 28 blev fällda.

WWF stämde norska klimat- och miljödepartementet men förlorade i Oslo tingsrätt. Nu har den högre instansen, lagmansrätten i Borgarting, funnit att två av tre beslutade vargjakter var olagliga.

Laglig jakt på valpar

Lagmansrätten meddelar i sin dom att licensjakten utanför etablerade revir i region fyra och fem, samt licensjakten i reviren Julussa och Osdalen, inte följde norsk lag.

Det tredje beslutet, om jakt på tre vargvalpar i revirena Julussa och Osdalen, var dock lagligt, enligt lagmansrätten.

Företrädare för WWF förväntar sig nu att det blir svårare att få tillstånd till vargjakt i Norge.

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ännu en vargattack mot får i södra Sverige

I helgen inträffade ytterligare en attack mot en fårbesättning i södra Sverige. Länsstyrelsepersonal misstänker att det även denna gång är den fårdräpande tiken från Tönsenreviret i Gävleborg som varit framme.

Big Game läggs ned

Jaktmagasinet Big Game läggs ned. Eventuellt kommer tidningen att återuppstå i framtiden, men nu inriktar sig ägarna på att betala tillbaka pengar till dem som löst prenumerationer men inte fått några tidningar.

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼