Norska Senterpartiet vill utrota vildsvinen

Norge (JJ) Norska Senterpartiet vill utrota vildsvinen i landet. Förslaget möts med skepsis från företrädare för landet stora jägarorganisation.

Delad syn på vildsvin. Jägarföreträdare välkomnar dem, politiker vill utrota. Foto: Gettyimages

Sveriges Radios Ekot rapporterar att det idag finns cirka 1 000 vildsvin i Norge. Forskare förutspår i en rapport att de kan öka till 40 000 inom en tioårsperiod.

– I Norge är det en bred enighet om att vildsvin är en oönskad art, de är svartlistade som en främmande art. Det Senterpartiet nu ber om i ljuset av rapporten som har kommit det är att man tar problemet på allvar och sätter igång en plan för att utrota vildsvinen i Norge, säger stortingspolitikern Emilie Enger Mehl till Ekot.

Jakt på norska vildsvin är tillåten åter om. Det Senterpartiet efterlyser är mer organiserad jakt.

Välkomnar vildsvinen

Idén om utrodning möts med skepsis hos Norges jägar- och fiskeriförbund. Generalsekreterare Espen Søilen välkomnar en växande vildsvinsstam och tycker att förslaget om utrotning är orealistiskt.

Han pekar på att det hela tiden kommer nya vildsvin från Sverige och att det inte finns någon organisation för att utrota dem.

– Vildsvin är ju ett historiskt vilt också i Norge så vi önskar det välkommen tillbaka som jägare, säger Espen Søilen till Ekot.

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Annonser