Norska Senterpartiet vill utrota vildsvinen

Norge (JJ) Norska Senterpartiet vill utrota vildsvinen i landet. Förslaget möts med skepsis från företrädare för landet stora jägarorganisation.

Delad syn på vildsvin. Jägarföreträdare välkomnar dem, politiker vill utrota. Foto: Gettyimages

Sveriges Radios Ekot rapporterar att det idag finns cirka 1 000 vildsvin i Norge. Forskare förutspår i en rapport att de kan öka till 40 000 inom en tioårsperiod.

– I Norge är det en bred enighet om att vildsvin är en oönskad art, de är svartlistade som en främmande art. Det Senterpartiet nu ber om i ljuset av rapporten som har kommit det är att man tar problemet på allvar och sätter igång en plan för att utrota vildsvinen i Norge, säger stortingspolitikern Emilie Enger Mehl till Ekot.

Jakt på norska vildsvin är tillåten åter om. Det Senterpartiet efterlyser är mer organiserad jakt.

Välkomnar vildsvinen

Idén om utrodning möts med skepsis hos Norges jägar- och fiskeriförbund. Generalsekreterare Espen Søilen välkomnar en växande vildsvinsstam och tycker att förslaget om utrotning är orealistiskt.

Han pekar på att det hela tiden kommer nya vildsvin från Sverige och att det inte finns någon organisation för att utrota dem.

– Vildsvin är ju ett historiskt vilt också i Norge så vi önskar det välkommen tillbaka som jägare, säger Espen Søilen till Ekot.

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser