Norska politiker föreslår förbud mot halvautomater

Norge (JJ) Politiker i norska Stortinget vill införa ett förbud mot halvautomater. Enligt Høyrepolitikern Peter Frølich är Regeringen enig och förbudet planeras införas 2021.

Arkivfoto: Per Jonson

Peter Frølich (Høyre) är justitiepolitisk talesperson i partiet och menar halvautomater som kan bidra till skada måste bort. Norge har som bekant erfarenhet av vansinnesdåd. Sommaren 2011 sköt Anders Behring Breivik ihjäl 69 personer på Utøya.

– Vi önskar ett förbud mot halvautomatiska vapen med särskilt stor skadepotential, med hänsyn till samhällssäkerheten. Regeringen och det stora flertalet i Stortinget vill detta, säger Peter Frølich.

De vapen som Peter Frølich och Regeringen vill införa förbud på, är vapen som är ägnade för militärt och polisiärt bruk, men Peter Frølich menar att det fortfarande kommer finnas möjligheter för jägare och sportskyttar.

– Det kommer fortsättningsvis finnas möjlighet att ha halvautomatiska gevär till jakt och skyttar på högre nivå som kan dokumentera ett särskilt engagemang för sporten ska kunna ha denna typ av vapen – men villkoren kommer vara stränga, säger han.

På detta sätt menar Peter Frølich att politikerna tar ansvar och samtidigt i stor utsträckning reducerar antalet farliga vapen i samhället.

– Samtidigt tar vi hänsyn till både jakt- och skytteintressena i landet, som är en viktig del av vår historia och kultur.

Vad händer med dem som har halvautomatiska gevär och som faller inom den kategorin ni vill ha bort?

– Vi kommer införa bra övergångsregler. Alla som äger gevär som kommer bli förbjudna kommer att ha tre år på sig att sälja dessa till utlandet eller destruera dem.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Hedin: ”Skönt att det blir åtal”

Åtalet mot Karl Hedin bygger på en lång rad indicier. Det är främst avlyssnade telefonsamtal som åklagare Lars Magnusson menar bevisar att Karl Hedin inte varit främmande för att skjuta varg, och att han jagade varg illegalt den 26 oktober 2018. "Skönt", säger Karl Hedin om åtalet.

Senaste vargnytt: Stora problem med varg på flera håll i landet

Vargen fortsätter skapa stora problem och merarbete för djurägare runt om i landet. I södra landsändan pågår skyddsjakt i tre län på fårdräpande vargar, och i Gävleborg strider ortsbor i Lingbo för att få skyddsjakt på närgångna vargar som bland annat dödat får och lamadjur.

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼