Norsk renskötare åtalad

Luleå (JJ) En norsk renskötare står åtalad efter att ha ertappats med ett vapen på svenska sidan gränsen. Åklagaren anser att mannen brutit mot jaktlagen. Renskötaren anser att renbeteskonventionen ger honom rätt att ta med vapnet över gränsen.

Mannen ertappade i april 2004 vid Tjakketstugan i Arjeplogs fjällvärld när han var på svenska sidan för att hämta renar.
Renskötaren hade en studsare i kaliber 6,5*55 i ett vapenfodral. Slutstycke och ammunition förvarades i renskötarens ryggsäck.
Mannen förklarade att det var tillåtet i Norge att frakta vapen på skotern om vapen, slutstycke och ammunition förvarades åtskilt.
Mannen saknade dispens från länsstyrelsen i Norrbotten vilket ledde till åtal. Mannen medger att han hade vapnet med, men nekar till brott. Renskötaren hävdar att renbeteskonventionen ger honom rätt att ta med vapen och hund över gränsen. Åklagare hävdade att mannen brutit mot jaktlagen och yrkade på måttliga dagsböter.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Annonser