Norrmännen stoppade!

Luleå (JJ) Länsstyrelsen i Norrbotten har beslutat att stänga fjälljakten på statens marker för utländska jägare under de två första jaktveckorna.

Med beslutet om att senarelägga jaktstarten för jägare från andra länder än Sverige finns även ett krav på att en svensk jaktansvarig eller jaktvärd ska finnas med jaktlag från andra länder. Under hösten och vintern har debatten om jakten i Norrbotten varit intensiv efter att myndigheterna avslöjat norska jägare som jagade på ett avlyst område och hade skjutit flera hundra ripor.

Dyrare jakt

Länsstyrelsens sammanställning av föregående jaktår visar att andelen utländska jägare ökat kraftigt. Länsstyrelsen har infört begränsningarna för utländska jägare eftersom småviltsjakten i första han ska omfattas av jägare bosatt i Sverige. I samband med de nya reglerna höjde länsstyrelsen priset från 150 kronor per dag till 200 kronor. Man har även infört en spärr för antalet jaktdagar på kvoterade områden samt maximerat antalet tillåtna nätter i tält till fyra. Upprättande av jaktcamper kräver ett särskilt tillstånd från länsstyrelsen. Den som bryter mot de allmänna villkoren kommer att få sina fälldafåglar konfiskerade och mista möjligheten att lösa jaktkort i Norrbotten de fem kommande åren.

Blandat mottagande
Mottagandet av förändringarna har varit blandat. Från turistnäringen rasar man mot beslutet eftersom man anser sig förlora köpstarka kunder och stora intäkter. Norska jägare rasar även de mot beslutet och röster har höjts för att stoppa svenskar som fiskar i de norska fjordarna. Jägarförbundet i Norrbotten är belåtna med beslutet och anser att det är rätt väg att gå för att minska jakttrycket och säkerställa jakten för svenska medborgare.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser