Norrmän överklagar jaktstopp

Luleå (JJ) De fem norrmän som förra året ertappades inom ett avlyst jaktområde i Norrbotten har överklagat länsstyrelsens beslut att stänga av jägarna från jakt fram till 1 juli 2010.

De fem norrmännen hade under fyra dagar skjutit 269 ripor inom Saarivuoma sameby. Reglerna för jakt på statens marker säger att varje jägare endast får fälla åtta ripor per dag eller tre skogshöns (orre-tjäder)Norrmännen sköt 269 fåglar mot lovliga 160.
De norska jägarna har överklagat avstängningen till jordbruksdepartementet som i sin tur överlämnat ärendet till länsrätten i Norrbotten.
Länsstyrelsen i Norrbotten gör bedömningen att den mängd fåglar som skjutits utöver tillåten kvot inte är att anses som ett jaktbrott enligt svensk jaktlag eller jaktförordning.
Norrmännens jakt inom det avlysta området innebar en häftig debatt om utländska jägare i svenska fjällen och innebar att länsstyrelsen i Norrbotten stängde statens marker för utländska jägare under de två första jaktveckorna.
Efter två veckor är det fritt fram för utländska jägare förutsatt att de jagar i sällskap med en jaktguide. Det nya systemet har fått ett gott mottagande av de lokala jägarna i Norrbotten.

AKTUELLT

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Klövvilts-SM för beaglarna blev en succé

Ödeshög (JJ) Alla deltagande beaglar gick till pris och nio av elva startande hundar genomförde dubbla prisdrev. I går genomförde Svenska Beagleklubben för första gången någonsin klövvilts-SM, och det blev verkligen den succé klubben hoppats på.

Krönika: TV:s I rovdjurens spår – ”riktig göggelmögga”

Fagersta (JJ) Hos Sveriges Television ska medarbetarna vara opartiska. Det gäller dock inte rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet. På bästa sändningstid serveras nu svenska folket superpartisk "göggelmögga-journalistik" när Anders Lundin åker runt I rovdjurens spår, skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen i den här krönikan.

Annonser