Norrbottniska älgplomber dyrkas upp på någon sekund | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
3 år sedan älg
Fälld älg ska ha en plomb runt vänster hälsena för att vara legal. Foto: MIkael Moilanen och Länsstyrelsen Norrbotten
Norrbottniska älgplomber dyrkas upp på någon sekund
Norrbotten (JJ) De omdebatterade älgplomberna i Norrbotten verkar inte fungera. De ska kunna öppnas med en vanlig ståltråd.
Det är Norrbottens-Kuriren som berättar att det sprids en video som visar hur årets plomber dyrkas upp. Plomberna infördes 2012. Jägarna får så många plomber som de har antal älgar tilldelade i jakten. Fälld älg ska ha en plomb rund vänster hälsena för att den ska betraktas som legal. Plomberna fungerar ungefär som buntband. Norrbottens-Kuriren har varit i kontakt med mannen som gjort videon där en av årets plomber dyrkas upp på några sekunder.

Vill inte uppmana till fusk

Mannen vill inte uppmuntra till fusk utan bara visa hur lätt det är att öppna plomberna. – Där rök några hundratusen av våra skattepengar åt skogen, säger han till tidningen. Björn Sundgren är funktionsansvarig för Jägareförbundets jakt- och viltförvaltning. Han berättar att han ledamöter i länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation argumenterat för att få bort plomberna. – Jag har hört reaktioner från många jägare som känner sig utpekade. Som att jägarna i Norrbotten skulle vara värre än andra jägare i landet. Det blir en olycklig stämpel, säger Björn Sundgren till Norrbottens-Kuriren. Plomberna kostar cirka 100 000 kronor per år, pengar som tas från jägarnas fällavgifter.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!