Norrbottens Älghundklubb avstår SM

Luleå (JJ) När Älghund-SM avgörs för 21 gången i Harsa, Gävleborg, kommer inte Norrbottens Älghundklubb att delta. Detta efter oklara regler och protester i samband med klubbens klubbmästerskap som även kvalificerar en SM-deltagare.

Tio av landets lokalklubbar utser en deltagare var till SM för älghundar. Detta sker idag uteslutande genom uttagningstävlingar i lokalklubbarna.

I Norrbotten visade det sig att en av hundarna saknade godkänd AD friröntgen. Norrbottens Älghundklubb beslutade att hunden skulle få starta och om han vann skulle han uppvisa godkänd AD-status för att få starta på SM. De tre övriga hundägarna godkände detta muntligt innan start.

När resultatet senare stod klart att den ej AD-röntgade hunden vann lämnades protest in av den andraplacerade hundägaren. Senare protesterade även segraren som hävdade att han fått för lite poäng.

Norrbottens Älghundklubb har med anledning av detta beslutat att inte delta i årets SM då det var oklart om den ej AD-röntgade hunden inte hade rätt att starta.

– Det är beklagligt att det gått på detta sätt men styrelsen ser det som enda möjligheten att sätta ner foten och ta en nystart nästa år med förtydligade regler.

Styrelsen menar också att ett årsstämmobeslut måste tas om man ska fortsätta med klubbmästerskapet i samma omfattning.

Resultatet av att Norrbottens Älghundklubb inte kommer till SM blir att Jämtland/Härjedalens Älghundklubb får skicka två hundar i kraft av största klubb, enligt SM:ets statuter.

SM för älghundar arrangeras den 26 september i Harsa av Gävleborgs Älghundklubb.

SM:et direktsänds som vanligt av Jaktjournalen.

AKTUELLT

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Annonser