Jaktnyheter

Norrbotten rekordhöjer björntilldelningen   

Länsstyrelsen i Norrbotten höjer licenstilldelningen från 20 till 55 björnar. Arkivfoto: Getty Images

I fjol riktade Jägareförbundet i Norrbotten skarp kritik över tilldelningen på licensjakt på björn. I år har länsstyrelsen lyssnat och höjer kvoten från 20 till 55 björnar.

"}}

År 2020 fälldes 60 björnar under skyddsjakt i Norrbotten, medan tilldelningen i licensjakten var 20 björnar.

JI fjol krävde Jägareförbundet i Norrbotten fördubblad licens och kritiserade att skyddsjakt användes som verktyg för att förvalta stammen.

Något gehör fick de inte 2021, tilldelningen blev åter 20 björnar. Men landshövding Lotta Finstorp menar att man gjorde vad man kunde enligt lagstiftningen. Om jägarnas kritik sa hon till Jaktjournalen i juni förra året:

– Jag förstår det och jag har respekt för det som jägarna säger. När vi gör inventeringen i höst får vi ännu mer fakta kring om det är rätt eller inte.

Björnar fällda i Norrbotten.
Källa: Länsstyrelsen Norrbotten

Nya inventeringssiffror

Tidigare i veckan presenterade länsstyrelsen i Norrbotten resultatet från förra höstens spillningsinventering. Björnpopulationen uppskattas till 650 individer.

Idag meddelar länsstyrelsen tilldelningen för årets licensjakt i Norrbotten: 55 björnar.

– Målet med jakten är att på ett strukturerat sätt minska stammen till länets förvaltningsnivå på 500 individer, och därigenom minska skadorna för rennäringen till en acceptabel nivå. Det stora antalet skyddsjakter under våren visar på ett fortsatt problem, säger Anna Danell Savola, länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Fler fällda i skyddsjakt

Trots att licenskvoten ökat med 35 björnar, är antalet björnar som fälls under skyddsjakt denna vår högre; 56 björnar.

Om alla björnar fälls under licensjakten innebär det ett sammanlagt uttag på 111 björnar.

– Målet med jakten är att på ett strukturerat sätt minska stammen till länets förvaltningsnivå på 500 individer, och därigenom minska skadorna för rennäringen till en acceptabel nivå. Det stora antalet skyddsjakter under våren visar på ett fortsatt problem, säger Anna Danell Savola.

Tre delområden

Jakten i länet delas in i tre delområden.
Område 1: I Luleå, Boden, Piteå och Älvsbyns kommuner får 15 björnar fällas.

Område 2: I Arvidsjaur, Arjeplog och Jokkmokks kommuner får 20 björnar fällas.

Område 3: Resten av länet. Här får 20 börjrnar fällas.

Länsstyrelsen vill rikta jakten till de områden som har störst problematik under våren och samtidigt inte låta björnstammen bli för stor i det befolkningstäta delområdet ett.

Björnjakten startar 21 augusti och pågår som längst till 30 september ovan odlingsgränsen och 15 oktober nedan odlingsgränsen.

logo
Josefine Julén