Norma lanserar ny knall-och-fall kula

Tyskland (JJ) Nu till helgen på årets IWA-mässa i Tyskland presenterar den svenska ammunitionstillverkaren Norma CC två nya jaktkulor med syfte på knall-och-fall effekt.

Norma satsar på nya kulor. Foto: Holger NIlsson

De två nya kulorna går under namnen Eco Strike och Tip Strike. En av dem är blyfri medan den andra innehåller bly. Kenneth Skoglund, säljare på Norma berättar att det hittills under utprovningen fällts cirka 100 vilt med Tip Strike-kulan.

– Djuren har haft en kort flyktsträcka och vi har jobbat för att få till en bra knall och fall effekt, säger han.

Tip Strike är en vidareutveckling av Ballistic tip och kan i det närmaste ses som ett mellanting mellan den kulan och en traditionell blyspets. Enligt Kenneth Skoglund får man räkna med något större köttbortfall på viltet till förmån för den kortare flyktsträckan.

Eco Strike är i sin tur en vidareutveckling av den blyfria Kalharikulan som nu försetts med en plastspets för bättre precision.

Tip Strike ligger på 170 grains i kaliber .308, 30-06 och 300 Win Mag. Utgångshastigheterna för de tre kalibrarna är 815, 875 och 970 meter per sekund.

Norma kommer presentera kulorna mer ingående nu till helgen under den stora jaktmässan IWA i tyska Nürnberg. Jaktjournalen kommer också finnas på plats och dela med sig nyheter på vår Facebooksida och vårt Instagramkonto.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Åt trafikdödad kviga – Åtalas för jaktbrott

Efter att ha kört på en kviga rensade den 50-årige föraren och hans kamrater den från vom och glassplitter, och delade på köttet. Men de hade inte jakträtt på platsen och nu åtalas de för jaktbrott, skriver Värmlands Folkblad.

Hårkorset: Kom i form med HI-metoden!

Direkt efter tolvslaget fattas tusentals mer eller mindre välgrundade beslut att börja ”ett nytt liv”. Det finns många metoder att gå ner i vikt och komma i form. Den som vill börja det nya året, som det gamla slutade, kan välja champagnemetoden, medan personer lagda år vegohållet kanske finner ett alternativ i bananmetoden. Rovdjursmetoden påstås vara perfekt för den urbane jägaren. Men Jaktjournalens skribent Kjell Brännström vill slå ett slag för HI-metoden.

Laga till en smarrig hare i ugnen

Hare är ett underskattat matvilt. Prova att tillaga haren i ugnen. Du behöver: 1 hare 5 msk olivolja 1 l vatten 2 vitlökar ½ kg tomater Rosmarin och timjan efter smak salt och peppar eventuellt lite viltfond   Gör så här: •   Lägg alla bitar först 1 dygn i mjölk eller filmjölk om du vill
ANNONS ▼

Annonser