Norges bästa jakthund befaras stulen – hittelön utfäst

En taxtik som i fjol utsågs till Norges bästa jakthund har försvunnit från hundgården hos ägaren. Man misstänker att hon stulits och det har utfästs en belöning på 20 000 norska kronor till den som kommer med avgörande tips.

Taxen Skogsletta´s BM Ura försvann från hundgården den veckan hennes valpar blev leveransklara. Foto: Privat

Taxtiken Skogsletta´s BM Ura försvann ur hundgården i Tobøl i Eidskog någon gång mellan den 3 och 4 augusti. Gården ligger åtta kilometer från landsgränsen till Sverige.

En granne har berättat han hörde en hund skalla kraftigt på natten och att det sedan blev tyst.

När ägaren Ida Helene Selliseth kom hem på morgonen den 4 augusti var hunden borta. Endast hennes fyra valpar, åtta veckor gamla och leveransklara, påträffades.

Norges bästa

Norges jägar- och fiskarförbund, NJFF, utsåg förra året den strävhåriga taxen Skogsletta’s BM Ura till Norges bästa jakthund. Alla raser bedöms när bästa hund koras.

Hon har fått drevcert både i Norge, Sverige och Finland och var Nordisk champion innan hon fyllt fyra år.

Man har letat i en radie av tre mil runt gården där Skogsletta’s BM Ura försvann men utan resultat.

Nu vädjar både ägaren och företrädare för jägare och hundfolk i Norge att taxens mystiska försvinnandet klaras upp. En belöning på 20 000 kronor har utfästs till den som kommer med tips som leder till en lösning.

Efterlysningen av hunden publiceras i norska mediakanalen Nearadio.

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vargvalp konstaterad i Sjundareviret

Länsstyrelsen i Södermanlands län har fått en bild på en vargvalp i Sjundareviret och kan därför bekräfta att föryngring ägt rum, något som de tidigare förväntat sig men inte kunnat konstatera.

Ledare: Tio år av misslyckad vargförvaltning

Det må vara tioårsjubileum av Sveriges nya rovdjurspolitik, men jag ser ingen anledning att fira något. Kvar är bara bevisen för att beslutsfattare inte bryr sig om oss jägare, skriver chefredaktör Daniel Sachez.

Terroriserande älgar skjutna

Under två månaders tid har en älgko med två kalvar satt skräck i Lerumsborna. Två hundar har sparkats ihjäl och folk har blivit skadade och jagade. Nu har älgarna skjutits.

Bilden visar en gammal skottskada, menar SVA

Bilden från obduktionen visar det som SVA:s personal menar är en gammal skottskada på Älvkarlebyvargen. Veterinärerna håller för sannolikt att det är en kula som gått igenom nedre delen av buken på vargtiken.

Ny skjutbiograf i Skaraborg

Nu slipper jägare i Skaraborg resa långt för att uppleva rolig skytteträning mot rörliga mål på så kallad skjutbiograf. Ett stenkast från Hornborgasjön har nämligen Bosgården byggt en anläggning.

Länsstyrelsen Kalmar svarar på kritiken om lojakten

Svenska Jägareförbundet i Kalmar län riktar skarp kritik mot den knappa tilldelningen i vinterns licensjakt på lodjur. Länsstyrelsens vilthandläggare, Mattias Persson, svarar här skriftligt på kritiken och förklarar hur länsstyrelsen resonerat.
ANNONS ▼

Annonser