Nordulv saknar resurser att överklaga nytt skyddsjaktsbeslut på varg

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket beslutade på onsdagen om skyddsjakt på tre vargar i två olika fall. Inom Idre sameby får två vargar skjutas och inom Oredahke sameby en varg vid Edsele. - De här båda skyddsjaktsbesluten kommer vi inte att överklaga, säger Föreningen Nordulvs ordförande Jakob Norstedt-Moberg i Örnsköldsvik.

– Nordulv har inte resurser för att överklaga alla skyddsjaktsbeslut på varg. Det kostar mycket pengar och andra resurser att dra igång långa rättsprocesser och kunna driva ärendena ända fram till beslut.

– Vi inriktar oss helt enkelt på vissa nyckelmål när det gäller vargar.

– När det handlar om skyddsjakten på de två vargarna inom Idre sameby anser vi att den egentligen inte är berättigad eftersom vargarna inte har förorsakat några större skador på renarna ännu och de befinner sig några kilometer från renarna, säger Jakob Norstedt-Moberg.Nordulvs ordförande menar också att det måste finnas möjligheter att överklaga beslut om skyddsjakt och licensjakt, som myndigheterna fattar.

– Vi har i och för sig ingenting emot jägarkåren, men har ingen kontakt med deras organisationer. Det är enbart rovdjursfrågor det handlar om för vår del.

På medlemssidan i Nordulv säger han att det ser bra ut, antalet medlemmar ökar.

– Det är för vår del mycket glädjande att Nordulv inte kommer att överklaga beslutet om skyddsjakt på två vargar som vi ansökt om, säger Benny Jonsson, rovdjursansvarig i Idre sameby.

– Man har fått intrycket att Nordulv överklagat alla beslut om skyddsjakt på vargar, men det är jättebra att dom förstår våra problem.

– Nu är det bara att hoppas på att andra organisationer, som värnar om vargarna, gör samma bedömning.
Benny Jonsson tycker också att Naturvårdsverket handlat snabbt och bra på deras skyddsjaktsansökan.

AKTUELLT

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Klövvilts-SM för beaglarna blev en succé

Ödeshög (JJ) Alla deltagande beaglar gick till pris och nio av elva startande hundar genomförde dubbla prisdrev. I går genomförde Svenska Beagleklubben för första gången någonsin klövvilts-SM, och det blev verkligen den succé klubben hoppats på.

Krönika: TV:s I rovdjurens spår – ”riktig göggelmögga”

Fagersta (JJ) Hos Sveriges Television ska medarbetarna vara opartiska. Det gäller dock inte rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet. På bästa sändningstid serveras nu svenska folket superpartisk "göggelmögga-journalistik" när Anders Lundin åker runt I rovdjurens spår, skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen i den här krönikan.

Annonser