Nordulv överklagar skyddsjakt på varg

Föreningen Nordulv har i en skrivelse till naturvårdsverket överklagat beslutet om skyddsjakt på två vargar i Gävleborgs län.

Föreningen menar att tillståndet för skyddsjakt enbart bygger på att tre jakthundar rivits av varg. (Se notis nedan.) Nordulv anser att jakt med lösspringande hundar strider mot Habitat-direktivet (gällande vilt och Djurskyddslagen (gällande jakthundar) och bör därför förbjudas.
”Det är en gammal och grym jaktmetod, den stör annat vilt, försätter hundar i fara och den hindrar pågående ansträningar att skydda en utrotningshotad art, varg, vilket bör prioriteras framför hobbyverksamhet av en liten del av befolkningen”, skriver Nordulv i ett pressmeddelande.
Nordulv anser att beslutet måste dras tillbaka snarast och att hårdare krav måste
ställas på jägare att ta ansvar för sina hundar.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Annonser