Nordiska stövarmästerskapet till helgen

På lördag och söndag blir det åter stor stövartävling. Foto: Per Jonson Vrigstad (JJ) På lördag och söndag avgörs nordiska mästerskapet för stövare i Vrigstad på det småländska höglandet. Totalt tolv hundar kommer till start. Fyra av dem svenska. I mästerskapet tävlar både hundarna individuellt och i lag.

Landskamper för stövare har en lång historia bakom sig. Enligt Gunnar Pettersson som är koordinator för mästerskapet tävlade svenska hundar mot finska hundar redan på 1930-talet.

Nordiska mästerskapet går av stapeln vartannat år och det är sex år sedan det ägde rum i Sverige. Då var det i Västerbotten. Nu är det Småland som gäller.

Provreglerna för de nordiska mästerskapen skiljer sig något från SM. Endast hardrev premieras under jaktproven.

Av de svenska startande hundarna återfinns de tre bästa hundarna från nyligen avgjorda Stövar-SM – Lövängens Boy, Biabys Tilda, Norriskogens Silja, samt fjolårets vinnare Hagets Tussi. De finska och norska hundarna är handplockade av sina respektiva klubbar efter deras meriter.

Arrangör för mästerskapet är Smålands Stövarklubb i samarbete med Svenska Stövarklubben.

Nordiska Mästerskapen kommer direktsändas på Jaktjournalens hemsida under lördag och söndag. 

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser