Nordisk jaktchampion vardödad i Värmland

Gräsmark (JJ) Vid 11-tiden idag vardödades NJCH SUCH Älgskallets Aritza i samband med älgjakt vid Stora Ensos representationsjakt utanför Gräsmark.

Den välmeriterade jämthundstiken som var både Nordisk jaktchampion och Svensk utställningschampion hade tagit upp älg i Lunneskogen där Stora Enso idag har representationsjakt.

Älgskallets Aritza skällde gångstånd och passerade en passkytt som inte fick någon bra skottchans. Sedan fortsatte hund och älg in på grannmarken.

– Efter en stund får jag veta att passkytten sett en varg komma efter hund och älg. Jag gjorde allt för att försöka komma ifatt hunden då jag förstod att vargen kunde gå till attack, berättar hundägaren Ronny Karlsson, Bograngen, som är tagen av det inträffade.

– Plötsligt ser jag på pejlen att hon blir stilla på en myr cirka 400-500 meter bort. Då förstod jag vad som hänt. När jag kommer fram ligger vargen och äter på Aritza. Jag skjuter ett varningsskott och vargen springer iväg en liten bit. Jag går fram mot Aritza för att se, då vänder vargen mot mig och jag skjuter ett skott mot vargen på cirka 20 meter. Jag är omtumlad och vet inte om det tar, berättar Ronny.

Just nu väntar jägarna på att polis och personal från länsstyrelsen ska komma till platsen med spårhund.

Älgskallets Aritza, var inte bara en välmeriterad älghund, hon var också en bra nedärvare. Aritza blev åtta år.

Älgskallets Aritza blev vargdödad när hon skällde gångstånd på älg norr om Gräsmark, öster om Stöpsjön. Foto: Boo Westlund.

AKTUELLT

Krönika: Klent gensvar – vem hade förväntat sig nåt annat!

För tio år sedan skapade den lokala jaktvårdskretsen där jag bor en jourgrupp, vars avsikt var att stå till tjänst när lantbrukare fick problem med vildsvinsskador. Ett antal jägare, mig själv inkluderad ”utbildades” i Skåne och kom hem med höga förhoppningar om att detta skulle bli bra.

Nytt fall av CWD på älg upptäckt

Ytterligare en älg med CWD-smittan har upptäckts i Norrbotten, rapporterar länsstyrelsen. Det rör sig om en äldre älgko som avlivats sedan den uppträdde misstänksamt.

Annonser