Nödrop från fiskare om skarv i Älvkarleby

Fisket efter havsöring har raserats i Dalälven i Älvkarleby. Jan-Olov Olsson på Älvkarleby sportfiske pekar ut skarven som huvudansvarig.

Skarvarna pekas ut som ansvariga för kraftigt försämrat öringfiske i Älvkarleby. Bild: Eniro och Gettyimages, montage

– Vi hade ett av Europas bästa havsöringsfiske, det kom busslaster med finnar som ville pröva fiskelyckan, berättar Jan-Olov Olsson i Arbetarbladets pappersupplaga.

Runt år 2000 fångades årligen mellan 200 och 400 havsöringar som vägde fyra kilo eller mer. Sedan kom skarven och 2017 och 2018 landades omkring 20 stycken öringar i den storleken.

”Tror det är kört”

Även de mindre öringarna har minskat i antal. För 30 år sedan fångade fiskare nästan 4 000 öringar i älven. Förra året var totalsiffran runt 1 000 fiskar.

Jan-Olov Olsson menar att anledningen är att skarven äter stora mängder öring- och laxsmolt.

Vid en scanningen vid Snatra brygga Karlholm 2018 hittades 300 havsöringstaggar på ett par timmar. Det är taggar som  smolt märks med innan de sätts ut.

– Jag tror att det har gått så långt att det är kört, säger Jan-Olov Olsson till Arbetarbladet.

Eftersom skarven är en skyddad art är länsstyrelsen restriktiv med skyddsjakt.

 

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Rätt älgdragare gör jakten både säkrare och trevligare

En stor del av den produktutveckling som gjorts av älgdragare och tillbehör har diskuterats fram av jägare. Tillverkare har tagit åt sig av önskemålen och förbättrat dessa maskiner som är oumbärliga när tunga älgar ska transporteras över stock och sten. Här presenterar vi två rena älgdragare och en ATV som blivit mycket populär bland jägarna.
ANNONS ▼

Annonser