Nio lodjursfamiljer i Värmland

Karlstad (JJ) Nio familjegrupper av lodjur blev resultatet efter vinterns inventering i Värmland. Sammanlagt rör det sig om elva familjer men eftersom fyra av dem delas med antingen ett annat län eller med Norge, räknas de endast till hälften.

Länsstyrelsen i Värmland hittade nio familjegrupper av lodjur när man inventerade i vinter. (Foto: iStock)

Förra året hittades elva familjegrupper.

– Det är svårt att dra några säkra slutsatser om lostammens utveckling genom att jämföra investeringsresultat från enskilda år, skriver länsstyrelsen på sin hemsida.

Många faktorer kan bidra, som exempelvis antal rapporter från allmänheten och hur många honor som fått ungar. Länsstyrelsen skriver även att resultaten kan variera stort beroende på snötillgång.

– Det är mer sannolikt att vi har missat några än att vi ska ha överskattat, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig för djurskydd och vilt på Länsstyrelsen, till Nya Wermlands-Tidningen

AKTUELLT

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser