Nio björnar skjutna i Arjeplogsfjällen

Arjeplog (JJ) Nio björnar har avlivats efter beslut om skyddsjakt i Arjeplogsfjällen. Dokumentation har visat att dessa björnar orsakat stor skada.

Björnarna har skjutits inom samebyarna Luokta-Mavas, Semisjaur-Njarg och Svaipa. Den vanligaste anledningen inför skyddsjakten är att samebyarna visat på skador som en björn orsakat och lokaliserat björnen. Jakten utförs sedan från helikopter av länsstyrelsens naturbevakare.

De två senaste åren har det skjutits fler än nio björnar båda åren. Länsstyrelsens naturbevakare Tom Viklund, säger till tidningen Norran att en anledning till att det skjuts så många björnar under våren beror till viss del på att det jagas lite björn i  fjälltrakten under ordinarie jakttid. 

AKTUELLT

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser