Nekas skyddsjakt – tvingas vakta fåren på nätterna

Lantbrukare i norska Nordland tvingas vara vakna på nätterna och vakta sina djur. Orsaken är att staten nekar dem tillåtelse att skjuta en björn i området.

NRK berättar att det fångades en björn på bild på en åtelkamera den 19 maj i Grane kommun i Nordland.
En ko och en kalv har hittats döda och uppätna. Det var så lite kvar av kadavren att det inte gick att fastställa dödsorsaken, men djurägarna misstänker björnattack.

200 får dödade i fjol

Grane kommun är en bygd där björn i fjol dödade 200. Nu vill man ha skyddsjakt på björnen men Miljödirektoraret säger nej.

NRK pratar med lantbrukaren Pål-Ove Wika och han har jaktgeväret på ryggen under intervjun. Vid sidan om allt annat jobb på gården, bland annat lamningar och kalvningar, måste han nu vara vaken på nätterna för att freda sina djur om björnen kommer.

– Vi har inte något val. Vi är tvungna att släppa ut fåren och då måse vi vakta dem. Kommer björnen hit till gården kommer vi att skjuta den, säger Pål-Ove Wika till NRK.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Nytt bolag höjde jaktarrende med 55 procent

Skogsbolaget höjde arrendet med 55 procent och gav jaktlaget sex dagar på sig att lösa ekonomin. ”Flera i laget kommer att hoppa av och för resten blir det dubbelt så dyrt tills vi hittar nya medlemmar” berättar en jägare.

Öppnar för enklare distribution av vildsvinskött

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) hade i vecken möte med lantbruksorganisationer och jägarförbund. Agendan var vildsvinen och målsättningen var att klargöra de utmaningar vildsvinen bidrar till. Regeringen hoppas till hösten kunna fatta beslut som möjliggör enklare försäljningskanaler för vildsvinskött.
ANNONS ▼

Annonser