Nej till vargföryngringar i Halland

Halmstad (JJ) På viltförvaltningsdelegationens möte i måndags blev det ett rungande nej till vargföryngring i länet. På förslag fanns att Halland skulle dela en valp med ett annat län.

Frågan som gått ut från Naturvårdsverket gäller en föryngring om totalt tre föryngringar i det södra rovdjursförvaltningsområdet, som innefattar Södermanland, Östergötland, Småland, Blekinge, Skåne och Halland.

Inför mötet hade LRF Halland, jägarna och skogsnäringen kommit överens om att säga nej, och fick med sig politiska företrädare.
– Vi hade att ta ställning till ett ja eller nej till att dela en föryngring med ett annat län, det sade vi nej till. Men det betyder inte att vi säger nej till vargen, säger Jens Gustafsson, som representerar ägare och brukare av jordbruksmark.

Med röstsiffrorna, åtta mot tre, var Anders Wirdheim i minoriteten som röstade för.
– Vi från naturvårdssidan såg att det var okej om fårägarna skulle få full ersättning för skador, säger Wirdheim.

Tre andra län har också sagt nej och Wirdheim är rädd att det kompakta nejet i Sydsverige gör att makten över frågorna flyttar tillbaka till Stockholm, skriver Hallandsposten.

AKTUELLT

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Annonser