Nej till Stridsman i Jägareförbundet

Piteå (JJ) Mikael Sandberg, Norrfjärden, Piteå, är mer än upprörd över det faktum att Svenska Jägareförbundets valberedning förslagit Monika Stridsman som ledamot i föreningsstyrelsen. – Det är en femtekolonnare som tidigare gjort allt för att sätta käppar i hjulen för oss jägare, säger en rasande Mikael Sandberg till Jaktjournalen.

Mikael minns när Stridsman var chef på Naturvårdsverket och såg till att ekorrjakt och hermelinjakt förbjöds för landets jägare.
– Under hennes tid försvann jakten även på brunand och sothöna. Totalt sju arter förbjöds under hennes tid på Naturvårdsverket, säger Mikael.

Mikael tycker att det är mer än en gåta att Monika Stridsman överhuvudtaget kan komma i fråga när det gäller en styrelseplats i Svenska Jägareförbundet.
Efter att Stridsman slutat på Naturvårdsverket tillsattes hon som ordförande i Världsnaturfonden.

– Stridsman agerade även mot jakt på orre och tjäder. Hon var emot fällfångst och jakt med fotsnaror, säger Sandberg.

När Monica Stridsman tillträdde tjänsten som chef på Skogsstyrelsen uttalade hon sig om sitt jaktintresse i tidningen Skogseko:
– Jag jagar fortfarande, men jag är inte med i något jaktlag utan hänger på kompisar. Jag får köpa mitt viltkött på Hötorgshallen eller Ica. I dag är det en minst lika stor upplevelse att vara i skogen av andra skäl. Förra sommaren avgick Stridsman som chef på Skogsstyrelsen.

– Jag misstänker att det är valberedningens baksluga tanke att skola in Stridsman för att senare ersätta nuvarande ordförande när det är dags för honom att avgå, säger en upprörd Mikael Sandberg.

Jaktjournalen ringde upp Monika Stridsman med anledning att hon nominerats till Jägareförbundets styrelse och frågade rakt ut, är du en jaktmotståndare?
– Det är klart att jag är för jakt och jag delar de värderingar som landets jägare har och anser att jaktutövningen i Sverige sker med en hög etik och moral.
Det vore konstigt att acceptera en styrelseplats i Svenska Jägareförbundet och vara emot jakt, säger Monika Stridsman. Jag har jagat i många år och kan inte förstå kritiken.

 Under din tid som chef på Naturvårdsverket var du med om beslut där flera jaktbara viltarter försvann.

– Jag minns när vi beslutade om ta bort ekorre och hermelin som jaktbara arter, säger Monika Stridsman. När man arbetar på en myndighet är det många som bereder frågan och till sist när ett beslut ska tas måste man fundera om man kan ställa sig bakom beslutet eller sluta på jobbet.
När det gäller ekorrjakten, som jag upplevde som en liten jakt i Sverige, hade jag inte svårt att fatta mitt beslut. Jag anser att man ska kunna äta eller ta tillvara på det man skjuter.

Vad anser du att du kommer att kunna tillföra medlemmarna och styrelsen i Svenska Jägareförbundet.
– Min livserfarenhet från att ha jobbat många år inom naturvård och skogsbruk där jag arbetat med många frågor med motstående intressen har lärt mig en hel del som jag tror ska kunna vara till nytta för jägarna.

 Om du blir tillfrågad om att bli ordförande i Jägareförbundet, vad blir ditt svar?
Det är en hypotetisk fråga, jag har inte blivit tillfrågad. Om jag blir invald i styrelsen ska jag känna mig för, gå en förtroendemannakurs och lära mig så mycket som möjligt om förbundet, säger Monika Stridsman.

 

 

 

 

 

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Annonser