Nej till skyddsjaktpå lodjur

Uppsala (JJ) En lodjur misstänkts ha dödat fem hjortar i ett hägn i Tärnsjö. Trots det beviljas inte skyddsjakt på djuret.

Länsstyrelsen i Uppsala säger nej till skyddsjakt på ett lodjur som dödat hjortar i ett hägn. (Foto: iStock)

Det är ägaren till hjorthägnet som ansökt om skyddsjakt efter upprepade attacker inom hägnet. Trots flera försök har man inte lyckats stoppa lodjuret.

Det är länsstyrelsen i Uppsala som beslutat att inte bevilja skyddsjakten. Myndigheten har bland annat varit i kontakt med Viltskadecenter (VSC) som rekommenderade ett avslag på ansökan från djurhållaren. Länsstyrelsen hänvisar även till det art- och habitatdirektiv som förbjuder jakt på bland annat björn, varg och lo.

Man påpekar dessutom att det inte skett några attacker sedan den 30 december efter att de sista åtgärderna satts in.

Beslutet går att överklaga till förvaltningsrätten, rapporterar SVT Nyheter Uppsala.

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser